Kamu vagy igazság a mexikói hajótörött sztorija?

Tom Hanks Jose Ivan vitorlázó Méder Áron Számkivetett mexikói hajótörött
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világsajtó pillanatok alatt felkapta a Marshall-szigeteknél előkerült mexikói "hajótörött" férfi történetét. A magát Jose Ivanként azonosító illető a 16 hónap alatt 13 ezer kilométert hánykolódott, és azt állítja, hogy teknőst, halat és madarakat evett, amikor pedig nem volt eső, teknősvért ivott. Sokan azonban a sztori valóságosságában kételkednek. 

A lapok eleinte szinte csodaként tálalták a történetet, később azonban felmerült, hogy kamuval állunk szemben, ugyanis a férfi ahhoz képest amit átélt, túl jó állapotban volt. A történet szerint a 2012-ben egynapos bálnavadászatra Salvadorba induló Jose Ivan csónakjának motorja tönkrement, horgászfelszerelést sem találtak nála, így az is valószínű, hogy az állatokat szabad kézzel fogta. Haja és szakálla hosszúra nőtt, már csak szakadt alsóneműt viselt, és a térdei annyira tönkrementek, hogy magától nem tudott felállni,de ezen kívül sértetlenül úszta meg a balesetet.

Forrás: AFP

Jose Ivan azt állítja, hogy egy barátjával együtt indult el, de ő már hónapokkal ezelőtt meghalt. Sem spanyolul, sem angolul nem beszél, a helyieknek csak rajzokkal tudja elmagyarázni, mi történt vele.

Méder Áron vitorlázó, a TV2 Mokkájának vendége azt mondta, nem ez az első ilyen eset, de ez a leghosszabb idő, amit valaha hajótöröttként töltött el valaki. A vitorlázó szerint, ilyenkor a legnagyobb kihívást az egyedülléttel való küzdelem jelenti. A mexikói férfinek emellett társa elvesztését is fel kellett dolgoznia. Méder Áron egyébként nem tartja kizártnak, hogy valóságos történetről van szó. Mint mondja, ilyenkor sok minden fejben dől el, ezért a férfit valószínűleg az tartotta életben, hogy mindenáron vissza akart térni a családjához.

A történet sokak szerint nagyon hasonlít a Tom Hanks főszereplésével készült, A számkivetett című filméhez, még abban is, hogy mindkettő happy enddel végződött.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.