operációs rendszer lejárat terméktámogatás Microsoft XP
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Microsoft ezentúl nem támogatja tovább ezt az operációs rendszert, így nem tudsz majd frissítéseket letölteni és egyes hírek szerint sokkal könnyebben lehet vírusos a géped. Nyugi, nem kell kétségbe esni, elmondjuk, mit tehetsz most, ha szerkesztőségünkkel ellentétben nincs egy „informatikus szuperpasi" a környezetedben.

„Lányok! XP van a gépeteken?" – tette fel az ártatlannak tűnő kérdést a Life.hu csapatának egyik hímnemű tagja a minap.

„Igen"- jött többségünktől a kissé megkésett, de alaposan átgondolt válasz. „Hm, az nem túl jó, mert hamarosan lejár a támogatása" – mondta rezignált hangon. Bevalljuk, először bambán néztünk rá, majd informatikus kollégánk (ő lenne az a bizonyos szuperpasi) segítségét kértük, mit jelent ez, hogyan is érinti ez a mindennapjainkat.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Egy kis XP-történelem

A Windows XP-t 2001. október 25-én mutatták be. Először 2011-ben jelentették be támogatásának megszüntetését, ám ezt többször elhalasztották, egészen mostanáig. Így 2014. április 8-tól az operációs rendszer támogatását és minden nemű fejlesztését befejezi a vállalat.

Mit jelent ez a gyakorlatban?
Az operációs rendszered működni fog, de innentől fogva nem frissítik, nem fejlesztenek rajta, nem végeznek ezzel kapcsolatban hibajavítást és nem adnak XP-vel kapcsolatos technikai tanácsadást. Sőt, a Microsoft.com cikke szerint a géped így sokkal sebezhetőbb lesz a vírusokra is.

Mit ajánl a Life.hu szakértője?

Szuperpasink szerint senkinek NEM KÖTELEZŐ egyéb (akár Windows, akár más) operációs rendszerre váltania, ez csupán ajánlott. A termékmegszüntetést a Microsoft leginkább azért lépte meg, hogy a felhasználók átálljanak az újabb, Windows 7-es, vagy a még újabb Windows 8-as rendszerekre. Céges szinten leginkább költségek csökkentése miatt nem akartak az ügyfelek átállni a már jól megszokott rendszerről egy másikra - tette hozzá az informatikai szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.