Újabb lavinák a Mount Everesten

Forrás: MTI/Török Éva -
lavina Mount Everest hegymászás csúcstámadás áldozat Klein Dávid Tibet Nepál serpa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nepáli oldalról megmászhatatlan lett a hegy.

Újabb lavinák voltak a Mount Everestnek azon a részén, ahol a múlt héten 16 nepáli hegyi vezető, serpa halt meg - mondták pénteken újságíróknak helyszíni források. Ezek után most már szinte biztos, hogy ebben a hegymászó idényben senki sem fog feljutni a Mount Everest nepáli oldaláról az 8850 méteres magasságban lévő csúcsra - írja az Origo.

Forrás: MTI/Török Éva

Múlt héten a lavina 5800 méteres magasságban zúdult le a helyiek által Csomolungmának nevezett hegy nepáli oldalán, a Kumbu-gleccserhez vezető részen. Ez volt a Mount Everest történetének legtöbb halálos áldozatát követelő lavinaomlása. A tragédia után a serpák nagy számban hagyták el az alaptábort, ahonnan a csúcs meghódítására az expedíciók indulnak.

A Dow Jones hírügynökség csütörtökön arról számolt be, hogy a külföldi hegymászó csoportok tömegesen hagyják el a területet biztonsági megfontolások és a serpák vonakodása miatt.

Adrian Ballinger amerikai hegyi vezető azt mondta, hogy már a mostani lavinák előtt is sok hegymászó csapat hagyta el az alaptábort azért, mert serpák egy csoportja agresszíven viselkedett. Ezek a hegyi vezetők elszánták magukat arra, hogy Nepál felől senki se jusson el ebben - a május 25. környékén befejeződő - hegymászó szezonban a csúcsra. Az 1990-es évek közepétől kezdve ez lenne az első év, hogy a nepáli oldalról senki sem jut fel a csúcsra.

serpák Forrás: MTI/Török Éva

Ang Tsering Serpa, a csúcsra szóló engedélyeket kezelő hivatalos nepáli alpinista szövetség vezetője pedig azt mondta, hogy újabb hógörgetegek voltak azon a területen, ahol a múlt héten a lavina lecsapott. Ez alkalommal azonban senki sem sérült meg, és senki sem tartózkodott a Kumbu-gleccserhez vezető szakaszon.

Klein Dávid korábban a Life.hu-nak azt nyilatkozta a halálos lavináról, hogy lelkileg megérintette a dolog, de logisztikailag, a mászás szempontjából nem érintik a történtek. A teljes interjút a magyar hegymászóval IDE KATTINTVA tudjátok elolvasni!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.