írásbeli vizsga ballagás középiskola érettségi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hosszú hétvége miatt egyes középiskolákban már szerda délután elballagnak a diákok. Az írásbeli érettségik hétfőn a magyar nyelv és irodalom és a magyar mint idegen nyelv vizsgákkal kezdődnek.

A ballagás kifejezés a latin eredetű valetans (búcsúzó) szóból származik, maga a szokás pedig a felvidéki Selmecbányáról, ahol az 1870-es években az erdészeti és bányászati akadémia hagyományaként a hallgatók a Ballag már a vén diák... kezdetű dal éneklésével búcsúztak el iskolájuktól - írja az MTI.

Ballagás a Baár-Madas Református Gimnáziumban Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek után az egész országban és minden iskolatípusban elterjedt a ballagás, és a 20. század elejére már általánossá vált. Népszerű szokássá vált az is, hogy a ballagás előtti éjszakán a végzős diákok szerenáddal köszöntik tanáraikat.

Hétfőn pedig a magyar nyelv és irodalom és a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival megkezdődik a 2013-2014-es tanév tavaszi érettségi időszaka. A mostani vizsgákon az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint csaknem 118 ezren adnak számot tudásukról, az emelt szintű vizsgák száma hét százalékkal nőtt.

Forrás: MTI/Varga György

Az írásbeli vizsgák május 5-től május 26-ig tartanak. Az emelt szintű szóbeli vizsgák kezdete június 5., vége június 13., a középszintű szóbeli vizsgák időszaka június 16-27.

Minden nap lesz eső a hosszú hétvégénhttp://www.life.hu/news/20140430-a-hosszu-hetvege-minden-napjan-eshet-egy-kis-eso-vasarnap-a-legtobb-kozben-kora-nyari-meleg-lesz.htmlKisebb esők minden nap előfordulhatnak a négynapos hosszú hétvégén, de főleg vasárnapra romlik el az idő. Addig kora nyárias időnek örülhetünk.NewsOrigoA nyitottság mellett kampányolnak az UFF-os lányokhttp://www.life.hu/news/20140430-az-uff-os-lanyok-galambos-dorina-enekesno-es-peterfi-nagy-evi-ujsagiro-elmeselik-miert-eri-meg.htmlEzúttal a Life.hu sztárszerzői vallottak arról, miért éri meg nyitottnak lenni.NewsFotó: Hámori Zsófia/Life.huDelfinek mentették meg a cápától az úszóthttp://www.life.hu/news/20140429-delfinek-mentettek-meg-a-capatol-az-uszot.htmlEgy csapat delfin kísérte végig Adam Walker brit hosszútávúszót, akinek hihetetlen élményéről videó is készült.News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.