hosszú hétvége miatt egyes középiskolákban már szerda délután elballagnak a diákok. Az írásbeli érettségik hétfőn a magyar nyelv és irodalom és a magyar mint idegen nyelv vizsgákkal kezdődnek.

A ballagás kifejezés a latin eredetű valetans (búcsúzó) szóból származik, maga a szokás pedig a felvidéki Selmecbányáról, ahol az 1870-es években az erdészeti és bányászati akadémia hagyományaként a hallgatók a Ballag már a vén diák... kezdetű dal éneklésével búcsúztak el iskolájuktól - írja az MTI. 

Ballagás a Baár-Madas Református GimnáziumbanForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek után az egész országban és minden iskolatípusban elterjedt a ballagás, és a 20. század elejére már általánossá vált. Népszerű szokássá vált az is, hogy a ballagás előtti éjszakán a végzős diákok szerenáddal köszöntik tanáraikat.

Hétfőn pedig a magyar nyelv és irodalom és a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival megkezdődik a 2013-2014-es tanév tavaszi érettségi időszaka. A mostani vizsgákon az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint csaknem 118 ezren adnak számot tudásukról, az emelt szintű vizsgák száma hét százalékkal nőtt.

Forrás: MTI/Varga György

Az írásbeli vizsgák május 5-től május 26-ig tartanak. Az emelt szintű szóbeli vizsgák kezdete június 5., vége június 13., a középszintű szóbeli vizsgák időszaka június 16-27.