Amerika kedvenc étele – amely eredetileg nem is az Egyesült Államokból származik - rendkívül népszerű hazánkban is. Sőt, világnapja is van május 28-án. Összeszedtük a legizgalmasabb tényeket róla.

Hamburger-történelem

A hamburger hazájának sokan Amerikát tartják, de valójában Hamburgból, Németország legforgalmasabb kikötővárosából származik. Onnan csak a 19. században, a nagy kivándorlási hullámmal érkezett a tengerentúlra. Az eredetileg hamburg steaknek nevezett ételhez hasonló étkek már a Római Birodalom idején is léteztek, mára pedig olyan népszerűvé vált, hogy saját világnapja is van. 

IllusztrációForrás: Thinkstock

Magyar hamburger

Napjainkban már mi magyarok is jól ismerjük és kedveljük a hamburgert. A foodpanda online ételrendelő szakértő adatai alapján a hamburger egyre népszerűbb hazánkban is: 2014 első negyedévében már a második leggyakrabban rendelt étel a pizza után.

Hamburger a szomszédban

A hazai népszerűséggel ellentétben, keleti szomszédunknál, Romániában a hamburger nem tartozik a gyakran rendelt ételek közé. Tőlünk északabbra, Lengyelországban a rendelésszám alapján szintén a dobogó második fokán áll a hamburger a pizza után. Szerbiában az amerikai típusú hamburger Romániához hasonlóan kevésbé népszerű. Azonban a szerb nemzeti étel, a pljeskavica, a helyi hamburger gyakran rendelt ételnek számít.

5 érdekesség a hamburgerről
- Az első gyorsétterem 1921-ben nyitott ki és 5 centért árulták a hamburger darabját.
- Az első klasszikus amerikai hamburger 1895-ben New Havenben készült, Louis Lassen Louis Lunch sandwich shopjában.
- Amerikában évente csaknem 50 milliárd burgert fogyasztanak el, ami egy főre levetítve heti 3 hamburger elfogyasztását jelenti.
- Az amerikaiak által egy év alatt elfogyasztott hamburgerekkel 32-szer körbe tudnánk fogni a Földet.
- A világ legnagyobb burgere a Guinness World Records szerint 2012. szeptember 2-án készült az Amerikai Egyesült Államokban, Carltonban, Minnesotában, a Black Bear Casino Resortban és csaknem 914 kg-ot nyomott. 24 kiló paradicsommal, 23 kiló salátával, 27 kiló hagymával, 9 kiló uborkával, 18 kiló sajttal és 7 kiló baconnel töltötték meg.