Óvatosan a vízipipával!

Forrás: AFP/Ramzi Hajdar -
vízipipa nikotin cigaretta dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elmúlt években Magyarországon is egyre többen használják a vízipipát, amelynek füstjével szintén káros anyagok jutnak a szervezetbe, ezért az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) figyelemfelhívó és ismeretterjesztő akcióba kezdett - írja az MTI.

A nemzetközi ifjúsági dohányzás felmérés magyar adatai alapján százból 17 fiatal szívott már vízipipát 2013-ban, Magyarországon a fiatalok körében a cigaretta után a vízipipa a második leggyakrabban használt dohánytermék, és a felnőttek körében is kimutatható mértékű a használata.

Forrás: AFP/Ramzi Hajdar

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közleménye szerint a tévhitekkel ellentétben a vízipipadohány szívásával is nikotin és szén-monoxid jut a szervezetbe. Egy teljes vízipipa használattal - 20-tól 80 percig tartó pipázás, 50-től 200 pöfékeléssel - annyi füst és szén-monoxid jut be a szervezetbe, mint száz cigaretta elszívásával.

A vízipipa egészségkárosító hatásaira az Egészségügyi Világszervezet már 2005-ben felhívta a figyelmet. A kutatások szerint összefüggés van a szív- és érrendszeri valamint a tüdőt érintő megbetegedések és a rendszeres vízipipa használat között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.