Hétfőn felemelték a szerencsétlenül járt olasz tengerjáró roncsát a talapzatról, majd 30 méterrel odább vontatták. Nézd meg, hogyan csinálták!

Ahogy a Life.hu is beszámolt róla, hétfőn centiről-centire elkezdték megemelni a hajómonstrumot. Egy méterrel sikerült megemelni arról a tengerfenéken épített mesterséges talapzatról, amelyen az egyenesbe állított Costa Concordiát tavaly ősszel rögzítették. Az is kemény, 19 órányi munka volt. 

Forrás: MTI/EPA/ANSA/Claudio Giovanni

A megemelés után a hajóroncsot 30 méterrel keletre, a nyílt tenger felé vontatták, ott lehorgonyozták és rögzítették. A következő napokban tovább emelik a tengerjárót, amely a hét végére készen állhat az elvontatásra. További négy-öt nap alatt a genovai kikötőbe szállítják, ahol szétszerelik. 

Giglio szigetének lakói "megszabadulásnak" nevezték a több mint két éve az őket övező tengerben magasodó hajóroncs elvontatását. A Costa Concordia vonzotta katasztrófaturizmus az utóbbi két nyáron jelentős bevételt hozott a szigetnek. A tragédia és a tengerbe veszett 32 ember halála azonban mély nyomot hagyott az itt élőkben. Életét vesztette egy magyar zenész, Fehér Sándor is. 

Nézd meg, hogyan emelték fel és vontatták el az óceánjárót: