Gerendai szerint megdőlhet a látogatócsúcs a Szigeten is

Forrás: MTI/Marjai János -
Sziget Fesztivál Gerendai Károly látogatói rekord
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 22. Sziget fesztiválon megdőlhet a látogatócsúcs. Gerendai Károly főszervezője szerint ez a jobb programoknak köszönhető, illetve annak, hogy mostanra értek be az elmúlt évek fejlesztései és Budapest is egyre trendibb a külföldi fiatalok körében.

Míg 2008-tól 2012-ig stabilan 380-390 ezer látogatója volt a Sziget fesztiválnak, a szám tavaly 362 ezerre csökkent. Gerendai Károly az MTI-nek azt mondta, a magyar közönség száma fogyott, a külföldi látogatóké pedig stagnált, majd csökkenésnek indult.

Forrás: MTI/Marjai János

A fesztivált idén egy héttel később, augusztus 11. és 18. között rendezik meg. Ezzel kapcsolatban Gerendai így nyilatkozott: „Sokáig hezitáltunk, merjünk-e változtatni a megszokott és bejáratott időponton, de a tavalyi visszaesés után nem maradt más választásunk, lépnünk kellett, mert ha tovább csökken a látogatottság, az a végét is jelenthette volna a Szigetnek."

A fesztiválnak az új idősávban viszont jelentős konkurenciát jelentenek a szintén azon a héten zajló nagy költségvetésű európai fesztiválok, például a belgiumi Pukkelpop, a hollandiai Lowlands vagy az ausztriai Frequency Festival. A döntés mégis helyesnek tűnik: a Sziget emelt fizetős kempingjei már beteltek, időarányosan soha nem fogytak ilyen jól a hetijegyek, a brit, német, francia és olasz piacon kiemelkedően nőttek az eladások.

Ami a felhozatalt illeti, a régóta hiányolt legnagyobb és legdrágább nevek (Red Hot Chili Peppers, Metallica) ugyan idén sem lesznek, zenél viszont a Queens of the Stone Age, az Outkast, a Madness, a Manic Street Preachers, a Placebo, a Korn, a Prodigy, a manapság legnépszerűbb táncos-elektronikus vonal képviseletében pedig például Deadmau5, Skrillex, Macklemore & Ryan Lewis vagy az augusztus 17-i záró partin fellépő Calvin Harris.

Hosszú évek után újra lesznek magyar fellépők is a nemzetközi nagyszínpadon: az idei Sziget-himnuszt előadó Ivan & the Parazol, a Nagy-Szín-Pad-nyertes Mary PopKids, a Punnany Massif és egy még meg nem nevezett előadó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.