Különleges új lakók érkeztek a Szegedi Vadasparkba

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely -
Holland zebra Szegedi Vadaspark
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy idősebb kancából és két egy év körüli csikóból álló, úgynevezett Böhm-zebracsapat érkezett a Szegedi Vadasparkba. Az afrikai patásokat a karanténidőszak letelte után már a látogatók is megfigyelhetik a zsiráfház erkélyéről.

A Tisza-parti város zebraállománya jelentősen fiatalodott azzal, hogy egy új csapat érkezett a régi felváltására - mondta az MTI-nek Veprik Róbert igazgató. A vadasparkban korábban Hartmann-hegyizebrákat neveltek, amelyek egy másik magyarországi állatkertbe kerültek, a nagyobb csordák helyett családokban élő alfaj szaporítása ugyanis nem sikerült. A két kanca épphogy megtűrte egymást, egy ivarérett csődör befogadására azonban esély sem volt.

Két egyéves Böhm-zebra a Szegedi Vadasparkban Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A szakemberek ezért döntöttek úgy, hogy új csapat gondozásába fognak. Egy hollandiai szafariparkból az alföldi zebra egyik alfajához tartozó Böhm-zebrák érkeztek Szegedre. Az állatok a szükséges karanténidőszak és állatorvosi vizsgálatok elvégzése után foglalhatták el végleges lakhelyüket, a zsiráfházat, majd a külső kifutót is birtokba vehették.

Az új szegedi Böhm-zebracsapat egy csődörből és két kancából áll, közülük a hím és az egyik nőstény, név szerint Secret és Indira még igen fiatal, tavalyi születésű, míg Britt egy idősebb, tíz év körüli kanca.

Mi fán terem a Böhm-zebra?

A Közép- és Kelet-Afrikában honos Böhm-zebra az alföldi zebrák legkisebb - 120-140 centiméteresre megnövő - alfaja, tömegük általában 300 kilogramm. Általában 17-18 egyedből álló, egy csődör vezette csapatban élnek. Bár az alfaj természetvédelmi helyzete kedvezőbb, mint a veszélyeztetett hegyi és Grevy-zebráké, egyes területeken - főleg Ruanda, Szomália és Szudán polgárháborús övezeteiben - jelentősen csökken a létszáma, sőt, egyes vidékekről – így Burundi területéről - ki is pusztult. Nemcsak a húsáért és a bőréért vadásszák, hanem sokszor a legelő háziállatok vetélytársát látják benne a helyi állattenyésztők, ez utóbbi számos nagy afrikai patás kipusztításának oka volt. Az új zebracsapatot hosszabb távon szaporítani szeretnék, az első zebracsikó születésére 2-3 év múlva lehet majd számítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.