Tiszta tekintet, őszinte mosoly: Mindent Jules Bianchiról

Forrás: AFP/Jung Yeon-Je -
francia Forma-1 agykárosodás Japán baleset Jules Bianchi Szocsi Ferrari Szuzuka Bobák Róbert Marussia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azok az egységsugarú Forma-1-fanok, akik időnként bele-beleszundítanak a vasárnapi ebédet követő futamba, valójában nem túl sokat tudnak Jules Bianchiról. Egy fiatal srác az egyik kiscsapatból, valaki a mezőny sereghajtói közül, aki alatt vagy kifüstöl a Marussia, vagy simán csak kavicságyban zárja a hétvégét. Bárcsak Szuzukában is csak a gumifalba ütközött volna, és kiugrott volna a kocsijából egy bokaficammal...

De sajnos nem ez történt. A körülmények legszerencsétlenebb összjátékából kifolyólag ugyanis a francia pilóta, aki augusztus 3-án mindössze 25. életévét töltötte be, diffúz axonális fejsérülést, magyarul súlyos agykárosodást szenvedett, amikor a gumifal helyett a társa autóját mentő daruba csapódott. Több mint egy hét telt el a szörnyű baleset óta, amely újfent rávetette baljós árnyékát az egész autósportra. A soron következő futamon a célegyenes aszfaltjára JULES WE ARE ALL SUPPORTING YOU szöveg, a versenygépekre és a sisakokra a #KeepFightingMichael felirat mellé #ForzaJules, illetve Tous Avec Jules #17 matrica került, amit Bianchi honfitársa, Jean-Éric Vergne készíttetett és osztott szét az oroszországi hétvégén.

Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Bobák Róbert, az MTVA Forma-1-es riportere először csütörtökön adott helyzetjelentést a Boxutca magazinnak pályafutása legfájóbb futamának előkészületeiről. "Másodéves Forma-1-es riporterként ez az eddigi legérzelemdúsabb nagydíjhétvége, amin részt veszek. Sajnos nem örömmel teli, hiszen ahogy szinte minden versenyző említi: egy társunk hiányzik. És ez minden pillanatban érezhető a paddock területén. Különösen, ha egy marussiás szerelő megy el melletted. Szinte összerezzensz."

Szívbemarkoló gesztusokból persze nem volt hiány Szocsiban, és természetesen a hazai pályán versenyző Marussia garázsában sem. A csapat ugyanis úgy döntött, nem ültet be senkit szerencsétlenül járt versenyzője helyére, így csupán egy autóval gördültek fel a rajtrácsra. Az pedig, hogy a szerelők felkészítették, majd pedig az indulásra is regisztrálták a 17-es számú kocsit, mintha Jules bármelyik pillanatban beléphetne a boxba azzal, hogy 'Sziasztok srácok, itt vagyok', majdnem a szakkomentátorok szemébe is könnyet csalt. Bianchi leverten árválkodó versenyautójának látványa persze nemcsak Szujóékra, mindenkire megdöbbentő erővel hatott.

"Nehéz volt erről határozni, hasznosan akartunk dönteni és támogatni akartuk Jules-t és a családot. Tudtuk, hogy úgy helyes, ha versenyzünk, ám a Jules és a szülők iránt érzett tiszteletből nem indítunk második autót!" - idézte a Marussia ügyvezetőjét, Graeme Lowdont a Telesport.
Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

A férfi, aki végigfotózta a balesetet

A pilóta balesetét közvetlen közelről látta Vladimir Rys cseh fotós, aki dokumentálta, amikor a sportolót elsősegélyben részesítették. Annál azonban sokkal jobban szereti ezt a sportot és tiszteli a versenyzőket, hogy eladja a fotókat.

"(...) láttam Bianchit, ahogy megérkezik a kanyarba, majd elveszíti az irányítást az autója felett. Részben takarásban voltam, de láttam, hogy eltalálta a darus kocsit, ami a levegőbe emelkedett. Hatalmas ütközés volt. Odaszaladtam a baleset helyszínére, és három pályabíró elsősegélyben részesítette éppen..."

A pilótatársak a vasárnapi rajt előtt összegyűltek, és pár percig csendben gondoltak jelenleg az életéért küzdő kollégájukra. “Jules nagyon jó barátom, így nem könnyű beszélni erről, de boldog vagyok, hogy minden versenyző összegyűlt miatta” - mondta Felipe Massa. “Minden második héten együtt vagyunk, és ma tényleg megmutattuk, hogy egységet alkotunk” - idézte a brazilt az F1-Live magazin. A futam végeztével pedig Lewis Hamilton Bianchinak ajánlotta a győzelmét.

Forrás: AFP/Valdrin Xhemaj

Számtalan kisfilm is napvilágot látott az ifjú pilótáról, akinek állapotáról édesapja nyilatkozata óta nem igazán érkezett hír. "Harcol, ahogy mindig is tette. Mint a versenyeken. Erős" - mondta Philippe Bianchi, aki kijelentette, nem akarja megnézni a fia balesetéről készült felvételeket. A szerencsétlenségről készült videót több portál, köztük a Life.hu és az Origo is, etikai okokra hivatkozva nem tette közzé oldalain.

Találtunk azonban egy olyan alkotást, amit érdemes megnéznie annak, aki jobban meg szeretné ismerni ezt a tehetséges fiatalembert, aki a képek tanúsága szerint a száguldó cirkuszra tette fel az egész életét. Jules-nek, aki háromévesen kezdett gokartozni, a vérében volt a versengés, nagyapja, Mauro Bianchi, háromszoros GT világbajnok volt, annak testvére, Lucien Bianchi pedig 1969-es haláláig szintén a Forma-1-ben versenyzett.

10 dolog, amit biztosan nem tudtál Jules Bianchiról

Korábban a Forma-1 hivatalos honlapja készített vele egy lazább hangvételű interjút, melyből az alábbi érdekességek derültek ki:

I. Michael Schumacher volt az első nagy hőse gyerekkorában.
II. Ötéves volt, amikor családjával megnézte első Forma-1-es futamát Monacóban.
III. Élete első autója egy Mini volt, ezt vezette először, amikor megszerezte a josiját.
IV. Egy Cagnes-sur-Mer nevű helyen nőtt fel, Franciaország déli részén, közel Nizzához.
V. Hatéves kora körül megpróbálkozott a cselgánccsal.
VI. 2010-ben a Hungaroringen volt egy nagyobb bukása, akkor megsérült a gerince, miután a második GP2-es versenyen megpördült és ütközött egy másik autóval.
VII. 17 évesen borotválkozott először.
VIII. 2008-ban osztotta ki élete első autogramját.
IX. Imádja az étcsokoládét.
X. Kilencéves lehetett, amikor először megcsókolt egy lányt.

Úgy tudjuk, Bianchi barátnője, a korzikai születésű Camille Marchetti nem tartott párjával Japánba, így nem volt ott, amikor a szerencsétlenség történt. A baleset másnapján a Twitteren üzent kedvesének: „Te vagy az én Bajnokom. Te vagy a legerősebb." Először a pilóta szülei utaztak a szigetországba, majd pedig két testvére, Tom és Melanie is Yokkaichibe érkezett, ahol a szerettüket ápolják.

Camille látszólag egy teljesen átlagos csaj, aki legszívesebben Zara cuccokat hord, és ha a tanulmányai engedik, elkíséri Jules-t a futamokra. Imádja járni a világot, a versenypályák közül pedig Monacót és Barcelonát szereti a legjobban. Szívesen tölti az idejét gyönyörű hazájában, Korzikán, ami persze nem meglepő. Arról egyelőre nem érkezett hír, hogy a 24 éves, csontkovácsnak tanuló lány mikor csatlakozik a Bianchi családhoz.

Forrás: Instargam/CamilleMarchetti

Jules-nak nagy álma volt, hogy egyszer a Ferrari pilótája legyen. Többször nyilatkozta, bármikor készen áll arra, hogy átüljön a tűzpiros autóba. A pénteki sajtótájékoztatón Marco Mattiacci, a Ferrari csapatvezetője elmondta, hogy természetesen a maranellóiakat is megrázta Bianchi balesete, hiszen jól ismerik a francia pilótát, aki a vörösök tehetségkutató programjának egyik kiemelkedő alakja. "Jules a Ferrari versenyzője, a családunk része, egy közülünk" - mondta, majd pedig Luca di Montezemolo, az olaszok távozó elnöke is úgy fogalmazott, hogy Bianchi akár már a 2015-ös idénytől a Ferrarinál versenyezhetett volna. „Ez a srác szinte nálunk született, úgy tekintettünk rá, mint az egyik jövőbeli versenyzőnkre."

Jules-ra tehát egyértelműen számított a Ferrari az elkövetkezendő években. Ezt bizonyítja Bobák Róbert beszámolója is, aki elmondta, hogy a pilóták, akikkel odakint interjút készített, rendkívül szomorúan beszéltek az MTVA mikrofonjába. "Talán az ifjú Danyiil Kvjat volt azonban mind közül a legérzelmesebb. Elcsukló hangon mondta, hogy Bianchival nemrég még arról beszéltek, milyen fiatalok és egészen jól alakulhat a jövőjük - mondta remegő szájjal."

Bianchi a Ferrari színeiben: A csapat 2010-ben jelentette be, hogy a következő idénytől az akkor 21 éves tehetség a tartalék- és tesztpilótájuk lesz. Forrás: NORTHFOTO/Asset Bernard

Hogy melyik csapatban folytathatná a francia, korábban lehet, hogy a legfontosabb kérdés volt, most azonban teljesen lényegtelen. Csak az számít, hogy Jules állapotáról megnyugtató hírek érkezzenek a japán orvosoktól, akik szerint máris csoda történt. Egy ilyen súlyos sérülést más lehet, hogy nem is élt volna túl, Bianchi pedig még mindig köztünk van, ez pedig bizakodásra ad okot. Kívánjuk neki, hogy hazatérhessen családjával Japánból, felépüljön a sérüléseiből, és teljes életet élhessen a balesete után. Hogy elég erős legyen, hogy újjászülessen, és újra ránk vesse kedves mosolyát.

Megszólalt Bianchi édesapjahttp://www.life.hu/drlife/20141010-jules-bianchi-forma1-versenyzo-edesapja-philippe-bianchi-nyilatkozott.htmlAhogy megírtuk, október 5-én, a Japán Nagydíjon súlyos baleset érte a Forma-1-versenyzőt, Jules Bianchit. A sportolót eszméletlen állapotban, súlyos fejsérülésekkel vitték kórházba és életmentő műtétet hajtottak végre rajta. Bianchi állapota stabil, de válságos - kiterjedt agysérülést szenvedett -, derült ki a család közleményéből. Most a francia Nice-Matin című lapnak Philippe Bianchi, Jules édesapja nyilatkozott. Dr. Life--Schumacher orvosa kezeli Bianchithttp://www.life.hu/drlife/20141008-jules-bianchi-forma-1-es-pilota-allapotat-michael-schumacher-orvosa-gerard-saillant-felugyeli.htmlA vasárnapi Forma-1-es futamon súlyos balesetet szenvedő Jules Bianchi állapotát a hírek szerint Michael Schumacher egykori agyspecialistája, Gérard Saillant felügyeli.Dr. Life--Közleményt adott ki Bianchi családjahttp://www.life.hu/drlife/20141007-jules-bianchi-csaladja-kozlemenyt-adott-ki-a-japan-nagydijon-balesetet-szenvedett-pilota-kritikus-de.htmlCsaládja keddi közlése szerint továbbra is kritikus, de stabil az állapota Jules Bianchinak, a Marussia Forma-1-es csapat francia pilótájának, aki autójával egy mentést végző darunak ütközött, és súlyos fejsérüléseket szenvedett a vasárnapi Japán Nagydíjon.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.