Klausmann Viktor: „Tragikus a helyzet Kékestetőn"

havazás tragikus Magyarország Klausmann Viktor ónos eső katasztrófa Kékestető tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ismert műsorvezető a Kékes Kutató-Mentő Alapítvánnyal mindent megtesz azért, hogy minél előbb járható legyen az út Magyarország legmagasabb pontjára. Az ónos eső miatt ugyanis megközelíthetetlen lett néhány település.

Csodás, egyben megdöbbentő fotókat kaptunk Klausmann Viktortól, aki a Life.hu-nak elmagyarázta, miért olyan veszélyesek a jéggel és hóval borított bükkfák.

Forrás: facebook/Klausmann Viktor

„Gyakorlatilag a Kékestetőre vezető 500 méteres út járhatatlan. A faágakra, gallyakra 8-10 centiméteres jégréteg és hóréteg rakódott. Amikor a szanatóriumba visszük fel az orvosokat és az ápolókat, olyan mintha a Csillagok háborújában lennénk. Jégdarabok és faágak bombázzák az autónkat. A bükkfáknak az a jellemzője, hogy magasra nőnek, de ehhez képest rövid a gyökerük, a nagy súly, amelyet a jég és a hó rátesz az ágakra és a kiázott talaj miatt, könnyen kidőlnek a fák. Elindult az olvadás, ezért most a legkritikusabb a helyzet. Rajtunk mentőkön kívül senki nem mehet be erre a szakaszra, se gyalog, se autóval. Szerencsére most éppen nincs szezon, ha ez karácsonykor vagy szilveszterkor történik az katasztrófális lett volna" – magyarázta Viktor, aki hozzátette, Parádsasvár környékén a legrosszabb a helyzet.

Forrás: facebook/Klausmann Viktor

Kékes Kutató Mentő-Alapítvány

35-40 lelkes emberből áll, akik a balesetet szenvedett turistákon segítenek. Tapasztalt szakemberekről van szó, hiszen a csapatot tűzoltók, favágók, mentősök alkotják.

Ahogy a Life.hu is beszámolt róla, az ónos eső jókora káoszt okozott az országban. Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója szerint Dobogókőn "kritikus helyzet van", de a nehéz körülmények ellenére sikerült oda aggregátorokat eljuttatni és üzembe állítani, valamint a közlekedés már konvojokban lehetséges.

Hangsúlyozta: ahogy az olvadás lehetővé teszi, a Pilisi Parkerdő dolgozóival együtt megkezdődik az erdei utak tisztítása azért, hogy az elektromos hálózat helyreállítását el lehessen kezdeni. Akár százmilliós is lehet a jégkár a Pilisben, illetve a Budai- és Visegrádi-hegységben - tudósít az MTI.

Szerda reggel még 4 ezer fogyasztónál nem volt áram.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.