Milyen volt az igazi Mikulás? Tények, amiket biztos nem tudtál róla!

Forrás: Thinkstock -
elnevezés kémény Joulupukki Télapó legenda Mikulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma éjjel érkezik a Mikulás, a gyerekek (és a gyereklelkű felnőttek) teljesen be vannak zsongva. De vajon mennyit tudunk igazából arról a fickóról, akinek minden évben levelet írnak a gyerekek és beleülnek az ölébe?

A mai „Mikulás" elnevezés 1856-tól eredeztethető. A piros palástban, püspöksüvegben, pásztorbottal ajándékokat osztó Mikulás alakja eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent Miklós nevéhez fűződik, aki egyszerű emberként élt, tanított és szeretetet hirdetett. Amikor éhínség tört ki, a teljes egyházi vagyont a nép étkeztetésére fordította, de a saját, szüleitől örökölt pénzét is a szegények között osztotta szét. Ez a legenda az alapja annak a keresztény eredetű hagyománynak, hogy december 6-án, Szent Miklós napján a felnőttek ajándékokkal kedveskedjenek a gyermekeknek – írja a wikipedia.

Forrás: Thinkstock

A Szent Miklós napi magyar népi hagyományok német hatást tükröznek. A középkorban szerepjátékokkal emlékeztek meg Szent Miklós tetteiről. Ebből alakult ki aztán a szokás és került Magyarországra, hogy az ünnepnap előestéjén, egy később magyar nyelvterületen „Mikulás"-nak elnevezett piros köpenybe öltözött apó, aki házról házra járt és ajándékokkal halmozta el a gyerekeket.

Mikulás/Télapó

A Mikulás a Miklós név szlovák (Mikuláš) változata. A Mikulás-ünnep népszokása és a kifejezés csak az 1870-es évek végén kezdett elterjedni Magyarországon, így csupán negyven-ötven évvel korábban, mint a Télapó elnevezés.

A magyar „Télapó" szó akkor keletkezett, amikor az 1950-es évek kommunista vallásellenessége miatt teljesen le akarták cserélni a „Mikulás" elnevezést az állami iskolai és óvodai rendezvényeken, helyette a szovjet-orosz kultúrkör orosz: 'Fagy apó' tükörfordítását, a Télapó elnevezést használták.

A kéményből előmászó Mikulás legendája
A szent legendája szerint a püspök városában egy szegény embernek három lánya volt, akiket megfelelő hozomány hiányában nem tudott férjhez adni. Miklós, a myrai püspök elhatározta, hogy segít rajtuk, de titokban. Az éj leple alatt egy-egy arannyal telt erszényt tett a szegény ember ablakába. Egyes változatok szerint ezt három egymást követő éjjelen tette, mások szerint három egymást követő évben. A harmadik esetben az ablak zárva volt, mert kint nagyon hideg volt. Miklós püspök ekkor felmászott a tetőre és a nyitott kéményen át dobta be az aranyat, a harmadik lány éppen akkor kötötte fel harisnyáját száradni a kémény alá. A keszkenőbe rakott arany éppen belehullott a harisnyába.

Forrás: Thinkstock

Santa Claus
Angolszász területeken (főleg az Amerikai Egyesült Államokban) Santa Claus néven karácsonyi ajándékhozó alakká vált Mikulás, és története szerint az Északi-sarkon lakik. A gyerekek karácsony előtt levelet küldenek neki kívánságaikkal. A globalizált Santa Claus a kilenc repülő rénszarvas által vontatott szánjával december 25-én egy éjszaka alatt körbejárja a Földet, és a kandallóra tett zoknikba, harisnyákba apró ajándékokat helyezve lepi meg a gyerekeket, akik tejjel és süteménnyel várják.

A finn Mikulást Joulupukkinak hívják és épp hazánkban van. Összefutottunk vele a MikulásGyár megnyitóján, de te is találkozhatsz vele az Advent Óbudán rendezvénysorozat keretében december 5-én 17.00 órától.

De hívhatsz akár saját Mikulást is házhoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.