Ma éjjel érkezik a Mikulás, a gyerekek (és a gyereklelkű felnőttek) teljesen be vannak zsongva. De vajon mennyit tudunk igazából arról a fickóról, akinek minden évben levelet írnak a gyerekek és beleülnek az ölébe?

A mai „Mikulás" elnevezés 1856-tól eredeztethető. A piros palástban, püspöksüvegben, pásztorbottal ajándékokat osztó Mikulás alakja eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent Miklós nevéhez fűződik, aki egyszerű emberként élt, tanított és szeretetet hirdetett. Amikor éhínség tört ki, a teljes egyházi vagyont a nép étkeztetésére fordította, de a saját, szüleitől örökölt pénzét is a szegények között osztotta szét. Ez a legenda az alapja annak a keresztény eredetű hagyománynak, hogy december 6-án, Szent Miklós napján a felnőttek ajándékokkal kedveskedjenek a gyermekeknek – írja a wikipedia.

Forrás: Thinkstock

A Szent Miklós napi magyar népi hagyományok német hatást tükröznek. A középkorban szerepjátékokkal emlékeztek meg Szent Miklós tetteiről. Ebből alakult ki aztán a szokás és került Magyarországra, hogy az ünnepnap előestéjén, egy később magyar nyelvterületen „Mikulás"-nak elnevezett piros köpenybe öltözött apó, aki házról házra járt és ajándékokkal halmozta el a gyerekeket.

Mikulás/Télapó

A Mikulás a Miklós név szlovák (Mikuláš) változata. A Mikulás-ünnep népszokása és a kifejezés csak az 1870-es évek végén kezdett elterjedni Magyarországon, így csupán negyven-ötven évvel korábban, mint a Télapó elnevezés.

A magyar „Télapó" szó akkor keletkezett, amikor az 1950-es évek kommunista vallásellenessége miatt teljesen le akarták cserélni a „Mikulás" elnevezést az állami iskolai és óvodai rendezvényeken, helyette a szovjet-orosz kultúrkör orosz: 'Fagy apó' tükörfordítását, a Télapó elnevezést használták.

A kéményből előmászó Mikulás legendája
A szent legendája szerint a püspök városában egy szegény embernek három lánya volt, akiket megfelelő hozomány hiányában nem tudott férjhez adni. Miklós, a myrai püspök elhatározta, hogy segít rajtuk, de titokban. Az éj leple alatt egy-egy arannyal telt erszényt tett a szegény ember ablakába. Egyes változatok szerint ezt három egymást követő éjjelen tette, mások szerint három egymást követő évben. A harmadik esetben az ablak zárva volt, mert kint nagyon hideg volt. Miklós püspök ekkor felmászott a tetőre és a nyitott kéményen át dobta be az aranyat, a harmadik lány éppen akkor kötötte fel harisnyáját száradni a kémény alá. A keszkenőbe rakott arany éppen belehullott a harisnyába.

Forrás: Thinkstock

Santa Claus
Angolszász területeken (főleg az Amerikai Egyesült Államokban) Santa Claus néven karácsonyi ajándékhozó alakká vált Mikulás, és története szerint az Északi-sarkon lakik. A gyerekek karácsony előtt levelet küldenek neki kívánságaikkal. A globalizált Santa Claus a kilenc repülő rénszarvas által vontatott szánjával december 25-én egy éjszaka alatt körbejárja a Földet, és a kandallóra tett zoknikba, harisnyákba apró ajándékokat helyezve lepi meg a gyerekeket, akik tejjel és süteménnyel várják.

A finn Mikulást Joulupukkinak hívják és épp hazánkban van. Összefutottunk vele a MikulásGyár megnyitóján, de te is találkozhatsz vele az Advent Óbudán rendezvénysorozat keretében december 5-én 17.00 órától.

De hívhatsz akár saját Mikulást is házhoz.