Vacogás vagy izzadás? Most megtudhatod, miért fázol állandóan

Forrás: Thinkstock -
boldogság izzadás fázik melegedés hőségérzet hőmérséklet alvás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megvan a válasz arra a kérdésre, miért fordulhat elő az, hogy van, aki mindig fázik, másoknak pedig állandóan melegük van.

A Life.hu szerkesztőségében állandó probléma, hogy míg egyesek fáznak és feljebb kapcsolnák a fűtést, van, akinek melege van és kinyitná az ablakokat. A jelenség állítólag olyan dolgok függvénye, mint a korunk, a nemünk, az étrendünk, az alvási szokásaink, az életmódunk – és meglepő módon a boldogságunk - állítja a University of Utah kutatóira hivatkozva a mipszi.hu.

Forrás: Thinkstock

A fizikai adottságokon túl érzelmeink is hatással vannak a hőérzetünkre: ha például jól érezzük magunkat egy társaságban, szó szerint „belemelegedünk" a beszélgetésbe. Aki gyakran és szívesen jár társaságba, ritkábban didereg, mint az, aki elszigetelten él.

A kutatások bizonyítják: a nők gyakrabban fáznak, mint a férfiak, és ugyanez jellemző az idősekre is. A fizikai aktivitás is számít: aki sokat mozog, annak a keze és a lába melegebb, mint az ülőmunkát végzőké. Az ok egyszerű: a férfiak izomtömege általában nagyobb, mint a nőké, míg a nőknél a zsírtömeg a magasabb. Az izomzat igénybevétele hőt termel, míg a zsír tárolja azt.

A nők szervezete nehezebben melegedik fel, emellett pedig a menstruációs ciklus is befolyásolja a hőérzetet: ez akár több fok különbséget is jelenthet. A túlsúlyos emberek általában kevésbé fáznak, mivel a fő szerveik melegek, a testfelületük általában azonban hidegebb szokott lenni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.