Elindult a verseny Az európai év fája címért - Szurkolj a tatai platánfának!

Forrás: Fotó: Platán Restaurant & Cafe -
Európa Parlament természet kultúra érték platán verseny
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A döntős lombosokra, amelyek versenyben vannak, az interneten lehet szavazni február 28-ig, a magyar platán reménykedve várja a szavazatod!

Ahogy a Life.hu is megírta, tavaly a gödöllői vén vackor lett a 2. helyezett az európai Év fája versenyen, melynek idén is az a célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a fák kulturális és természeti értékére. A versenyben nem a fák szépsége, mérete vagy a kora fontos, hanem történetük és az emberekkel való kapcsolatuk. A versenybe ezért csak olyan fákat lehetett nevezni, amelyek fontosak a körülöttük élő közösségeknek: történetek szövődnek köréjük, vagy találkozási pontként szolgálnak az emberek számára.

Forrás: Fotó: Platán Restaurant & Cafe

Idén tizennégy ország vesz részt a versenyben, az újonnan csatlakozottak között van Anglia, Belgium, Észtország és Spanyolország. Magyarországot az a tatai platánfa képviseli, amely megnyerte a 2014-es magyarországi Év fája versenyt.

A szavazatokat a hónap végéig a www.treeoftheyear.org oldalon lehet leadni. Az eredményeket március 5-én hirdetik ki, az ünnepélyes díjátadó március 22-én lesz a brüsszeli Európa Parlamentben - derül ki a közleményből.

A fa története

Az Öreg-tó partján álló tatai nagy platánfa 230 éve őrzi a vár kapuját. A fát több társával együtt Versailles-ból hozatták az Esterházy család egy tagjának megbízásából. Ha a vén platán mesélni tudna, történeteivel több könyvet is megtölthetne a lombjai alatt szövődő barátságokról, boldog randevúkról, az általa megihletett művészekről. Pribojszky Mátyás Kölcsey-díjas író a Platánkirály című meséjét például azután írta, hogy a fának köszönhetően visszanyerte íráskészségét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.