Múmiát csinált halott kisfiából a magyar patológusprofesszor

Fotó: Szabó Gábor - Origo -
múmia Arányi Lajos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Magyar Természettudományi Múzeum Múmiavilág című kiállítására szállították a híres magyar orvos, Arányi Lajos kisfiának múmiáját. 

Az Origo ott volt, amikor laikus szemek először tekinthették meg a hátborzongató történetet őrző bebalzsamozott gyereket.

Kiderült, a professzornak Zolikán kívül három fia és több lánya is volt, közülük többen is meghaltak, ahogy első felesége is. Mégis imádott Párizskája elvesztése okozott akkora fájdalmat neki, hogy másképp nem tudta enyhíteni, csak úgy, hogy miután a kicsi torokgyíkban meghalt, a csöppség testétől nem vált meg.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Saját kezűleg bebalzsamozta, csipkés nadrágot, mintás felső ruhát, cipőt, kesztyűt és egy sipkát adott rá, hosszú szőke hajfürtjeit elrendezte, majd különös, könyökló pózba állította a gyermeki holttestet, amit egy székre ültetett.

"Ugyanabban a ruhában, ugyanabban a pózban van most is, mint akkor. Az egyetemi dolgozóasztala mellett tartotta, ami akkoriban egyáltalán nem volt meghökkentő" – mondta Scheffer Krisztina az Orvostörténeti Múzeum kurátora. Arányi Zolika 150 éves múmiáját hétfőtől tekinthetik meg az érdeklődők a Természettudományi Múzeumban.

Meggyanúsították a fiatal lányt, hogy ő lopta el az osztálypénzt - szégyenében véget vetett az életénekhttp://www.life.hu/news/20150411-meggyanusitottak-a-fiatal-lanyt-juliannat-hogy-o-lopta-el-az-osztalypenzt-szegyeneben-veget-vetett.htmlSzombaton temetik azt a 16 éves lányt, akit iskolájában meggyanúsítottak, hogy ellopta az osztálypénzt. Niki nem bírta elviselni a szégyent, felakasztotta magát - írja a Bors.NewsOrigo40 kilóra fogyott halála előtt Bicskey Lukács – édesanyja megosztotta fájdalmát http://www.life.hu/news/20150411-40-kilora-fogyott-halala-elott-bicskey-lukacs-edesanyja-megosztotta-fajdalmat.htmlA nemrégiben, egy gyors lefolyású betegség következtében elhunyt Bicskey Lukács édesanyja fájdalmára nincsenek szavak. News--Jegyezd meg a nevét! Stephanie Sigman az új Bond-lányhttp://www.life.hu/news/20150410-stephanie-sigman-az-uj-bond-lany.htmlNem lep meg senkit, ha azt mondjuk, az új Bond-lány is csodaszép! Ismerd meg Stephanie Sigmant, hiszen őt láthatod a következő Bond filmben Daniel Craig oldalán. NewsAFPMost kiderül, melyik étel vezet Harry herceg szívéhezhttp://www.life.hu/news/20150410-a-brit-kiralyi-csalad-egykori-szakacsa-elarulta-melyik-etel-vilmos-herceg-es-harry-herceg-kedvence.htmlA brit királyi család egykori szakácsa, Darren McGrady elárulta, milyen finomságokon nőtt fel Vilmos és Harry, illetve melyik trónörökösnek mi volt a kedvenc eledele.News--Így oktatja a szelfizést Palvin Barbihttp://www.life.hu/news/20150410-palvin-barbara-elmondja-hogy-keszul-a-jo-szelfi.htmlPalvin Barbarát, a 21 éves szupermodellt nem csak a profik kamerája örökíti meg, saját magáról is szeret szelfiket készíteni. News--Hétvégén még tavasz, hétfőre már tél? - Hidegfront jön a napos hétvége utánhttp://www.life.hu/news/20150410-hetvege-utan-hidegfront-lesz.htmlIgazi tavaszi idő vár ránk a hétvégén, 20-21 fokos hőmérséklettel, de hétfőn hidegfront rondíthat bele a tavaszi napsütésbe. NewsThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.