A Magyar Természettudományi Múzeum Múmiavilág című kiállítására szállították a híres magyar orvos, Arányi Lajos kisfiának múmiáját. 

Az Origo ott volt, amikor laikus szemek először tekinthették meg a hátborzongató történetet őrző bebalzsamozott gyereket.

Kiderült, a  professzornak Zolikán kívül három fia és több lánya is volt, közülük többen is meghaltak, ahogy első felesége is. Mégis imádott Párizskája elvesztése okozott akkora fájdalmat neki, hogy másképp nem tudta enyhíteni, csak úgy, hogy miután a kicsi torokgyíkban meghalt, a csöppség testétől nem vált meg.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Saját kezűleg bebalzsamozta, csipkés nadrágot, mintás felső ruhát, cipőt, kesztyűt és egy sipkát adott rá, hosszú szőke hajfürtjeit elrendezte, majd különös, könyökló pózba állította a gyermeki holttestet, amit egy székre ültetett.

"Ugyanabban a ruhában, ugyanabban a pózban van most is, mint akkor. Az egyetemi dolgozóasztala mellett tartotta, ami akkoriban egyáltalán nem volt meghökkentő" – mondta Scheffer Krisztina az Orvostörténeti Múzeum kurátora. Arányi Zolika 150 éves múmiáját hétfőtől tekinthetik meg az érdeklődők a Természettudományi Múzeumban.