formatervező
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elhunyt Jacob Jensen ipari formatervező, a híres dán dizájn aranykorának egyik utolsó képviselője, aki meghonosította az ultramodern, minimalista formavilágot a háztartási gépek és konyhai eszközök körében. Halálának hírét az általa alapított vállalat, a Jacob Jensen Design jelentette be. 

A koppenhágai születésű Jensen apja bútorboltjában kezdte pályafutását formatervezőként, és élete során tervezett játékokat, háztartási gépeket, konyhai eszközöket, órákat, audio- és videoberendezéseket is. Híressé 23 évesen vált, amikor IX. Frigyes királytól átvette a legjelentősebb dán formatervezési díjat. Az 1940-50-es években, a dán dizájn aranykorában egyike volt a Danish Modern néven ismert, a Bauhausból és az art decóból merítő minimalista dán dizájnereknek - Arne Jacobsen, Georg Jensen, Poul Henningsen, Hans J. Wegner, Finn Juhl és Poul Kjaerholm mellett - , akik eljuttatták az egyszerű dán formavilágot a világ háztartásaiba és múzeumaiba.


Az évtizedek során világszerte számtalan díjjal és kitüntetéssel elismert Jacob Jensen Dánia legismertebb ipari formatervezője lett, több mint két évtizeden át a háztartási készülékeket, köztük telefonokat gyártó Bang & Olufsennek dolgozott fődizájnerként. Az általa tervezett használati tárgyak egy része bekerült a New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MoMA) állandó gyűjteményébe, miután negyedikként a világon önálló kiállítást rendeztek a műveiből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.