Rendkívüli állapotot hirdettek Tunéziában a terrortámadás miatt

Forrás: MTI/AP/Darko Vojinovic -
terrortámadás terror turista Tunézia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rendkívüli állapotot hirdetett ki Tunéziában szombaton az államfő, Bédzsi Káid esz-Szebszi. Az intézkedés annak következménye, hogy az észak-afrikai országban június 26-án egy terrorista megölt 38 külföldi - többségében brit - turistát a népszerű szúszai tengerparti üdülőhelyen.

Egyidejűleg több állami és rendőri vezetőt elbocsátottak hivatalából "politikai és biztonsági tehetetlenség" miatt. A menesztettek között van a szúszai tartomány kormányzója, három további helyi vezető, valamint a merénylő szülővárosának, Gáfurnak és annak a városnak, Kairuannak egy-egy illetékese, ahol a merénylő egyetemi tanulmányokat folytatott - közölte Dafer Nezsi, a miniszterelnök kommunikációs tanácsadója.

Forrás: MTI/AP/Darko Vojinovic

Az elnök a néphez intézett szózatában kijelentette, hogy az ország "nincs biztonságban" további szélsőséges támadásoktól, ezért van szükség a rendkívüli állapot kihirdetésére, hogy az ország elkerülje az "összeomlás kockázatát".

Közölte, hogy a rendkívüli állapot 30 napig tart.Tunéziában 2011 januárjától, az "arab tavasz" kitörésétől 2014 márciusáig is rendkívüli állapot volt érvényben. Ez eleinte kijárási tilalmat jelentett, és emellett tilos volt a gyülekezés háromnál több ember számára, később azonban az intézkedéseket enyhítették - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.