bikafuttatás Pamplona bika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A bikák szarva sebesített meg több embert a pamplonai bikafuttatáson. 

Tizenegy embert szállítottak kórházba a pamplonai bikafuttatás első napján. A legsúlyosabb sérülést egy 38 éves amerikai férfi szenvedte, akit hónaljánál ért a bika szarva.

Rajta kívül még egy amerikai és egy brit állampolgárt ökleltek fel a bikák futás közben, ők könnyebb sérülést szenvedtek - írja az MTI.

/1507/Nem_k201578151628

Mi a bikafuttatás?

A bikafuttatást Ernest Hemingway tette világhírűvé a "Fiesta - A nap is felkel" című regényével, ami napjaink egyik legvitatottabb tömegrendezvénye, ezért nem véletlen, hogy egyre több civil szervezet tiltakozik a "barbár" állatkínzás ellen. A kilencnapos pamplonai ünnepet eredetileg Szent Fermin tiszteletére rendezték meg, mára azonban őrült showműsorrá nőtte ki magát. Az "Encierro", azaz a bikafuttatás minden reggel nyolckor kezdődik, előtte a versenyzők áldásukat kérik a szenttől, aztán a dühöngő bikák egy 825 méteres útszakaszon csörtetnek a bátor férfiak mögött. A bikaviadal után a város utcáit ellepi a táncoló-éneklő tömeg, és hajnalig tart a mulatozás.

Többen úgy szerezték a sérüléseket, hogy elestek a macskaköveken futás közben. Egyeseken át is léptek a több száz kilós állatok. Az első futam 2 perc 23 másodpercig tartott, ennyi idő alatt tettek meg 800 métert a bikák.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.