Történelmi pillanat! Elhaladt a NASA űrszondája a Plútó mellett

Forrás: MTI/AP/NASA -
űrszonda NASA űrkutatás adatgyűjtés bolygó Plútó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az űrkutatás történelmében most először közelítette meg ember alkotta eszköz a törpebolygót és holdjait.

Az amerikai űrkutatási hivatal New Horizons nevű űrszondája szerda hajnalban erősítette meg az irányítóközpontnak: sikeresen elhaladt a Plútó törpebolygó mellett - írja az MTI.

A NASA 2006-ban felbocsátott űrhajója az eddigi legközelebbi és legjobb minőségű felvételt készítette az égitestről Forrás: MTI/AP/NASA

Az eredeti tervek szerint közép-európai idő szerint délután 1 óra 50 perckor érte volna el a New Horizons nevű űrszonda a törpebolygót, de csak 13 órával később, hajnali 2 óra 55 perckor erősítették meg a hírt - egészen eddig nem tudott kommunikálni a Földdel a szonda az adatgyűjtés miatt.

A New Horizons másodpercekénti 14 kilométeres sebességre gyorsulva száguldott el az égitest mellet. Az űrszondát ekkor 12,5 kilométer választotta el a Plútótól, és hét tudományos műszere folyamatosan gyűjtötte az adatokat.

A nagy történelmi eseményről bővebben az Origón olvashatsz ide kattintva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.