A Jupiter és a Nap ikertestvérére bukkantak csillagászok

Forrás: Thinkstock -
csillagászat Nap Jupiter
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Naprendszerre vélhetően kísértetiesen hasonlító távoli bolygórendszert fedezett fel csillagászok egy nemzetközi csoportja a Cet csillagképben, benne a Jupiter és a Nap ikertestvérével.

A brazil kutatók vezetésével dolgozó tudósok szerint gyanítható, hogy a Jupiterhez nagyban hasonlító bolygó és a Napra emlékeztető csillag között kőzetbolygók keringenek. A csillagászok a Chilében működő Európai Déli Obszervatórium (ESO) 3,6 méteres teleszkópja segítségével tették felfedezésüket. Ezen a teleszkópon működik a nagy pontosságú színképelemző, a HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher), a világ legpontosabb "bolygóvadásza".

Illusztráció Forrás: Thinkstock

A Jupiter messze a legnagyobb bolygója a Naprendszernek. A gázóriástól a Naphoz közelebbi pályán kőzetbolygók keringenek, a Merkúr, a Vénusz, a Föld és a Mars. Újabb elméletek szerint a bolygók ezen - az élethez elengedhetetlenül szükséges - elrendeződését a Jupiter és az a nehézségi erő alakította, amelyet a gázóriás a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti keletkezése során gyakorolt.
"Mindezek alapján a Jupiter egy ikertestvérének azonosítása mérföldkő lenne egy olyan bolygórendszer felfedezésében, amely a miénk mása" - emelte ki közleményében az ESO. A távoli naprendszerben a tudósok leírása szerint a Jupiterhez hasonló bolygó a Jupiteréhez hasonló pályán kering egy Naphoz hasonló csillag - a HIP 11915 - körül, ugyanolyan távolságra, mint a Naprendszerben.

A kutatók emlékeztettek arra, hogy korábban már sok Jupiter-szerű bolygót találtak Nap-szerű csillagoktól különböző távolságra. Az óriásbolygó most megismert ikertestvére és csillaga ugyanakkor az eddigi legpontosabb mása a Napnak és a Jupiternek. A felfedezés megerősítéséhez azonban további megfigyelésekre van szükség.

Gondoltad volna, hogy a tengeri csigák ilyen bolyhosak? http://www.life.hu/news/20150716-japan-szoros-puha-tengeri-csigak.htmlA tengeri csigákról nem éppen a cuki szó jutott először eszünkbe. De csak addig, amíg meg nem néztük ezeket a kis szőrös példányokat!News--Könnyek között vette át bátorságdíját Caitlyn Jennerhttp://www.life.hu/news/20150716-caitlyn-jenner-konnyek-kozott-vette-at-batorsagdijat-az-espy-dijatadon.htmlA nemváltó műtéten átesett olimpiai bajnok is ott volt a ESPY díjazottjai között.News--Ne! Ennél betegebbet még nem láttunk: Itt a macskafenék-ékszerhttp://www.life.hu/news/20150715-ekszert-lehet-tenni-a-macska-fenekebe-disznek.htmlBréking! Cicaánusz-fukszra bukkantunk! NewsOrigoMicsoda nő! Sziklamászás közben villantott dekoltázst Vanessa Hudgenshttp://www.life.hu/news/20150715-vanessa-hudgens-sziklamaszas-kozben-villantott-dekoltazst.htmlA gyönyörű nővé érett egykori Disney-sztár dögös fotón mutatta meg dekoltázsát.News--Intim fotókkal nosztalgiázik a dögös modellhttp://www.life.hu/news/20150715-suki-waterhouse-kinyitotta-a-regi-csaladi-albumot-amibe-meg-rajongoinak-is-betekintest-engedett.htmlÚgy látszik, Suki Waterhouse a napokban kinyitotta a régi családi albumot, amibe még rajongóinak is betekintést engedett.News--Berobban a kánikula - 40 fok várható a hétvégén!http://www.life.hu/news/20150715-berobban-a-kanikula-a-hetvegen-negyven-fokos-forrosag-varhato-szombaton-es-vasarnap.htmlTikkasztó meleg vár ránk szombaton és vasárnap, beköszönt a sivatagi forróság, így újra előkerülnek a szexi bikinik és színes napernyők.News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.