Ezt nem fogod elhinni! Az időjárás tovább szórakozik velünk

Forrás: Thinkstock -
hőségriadó Magyaroroszág időjárás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még hosszabb hőségriadók várhatóak a jövőben Magyarországon. 

Hosszabb hőségriadókra és több trópusi éjszakára lehet számítani a jövőben - adta hírül az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Mi a hőségriadó?

A másod-, illetve harmadfokú hőségriadó kritériuma a 25, illetve a 27 Celsius-fokot elérő napi középhőmérséklet tartós, legalább 3 egymást követő napon történő fennállása. A nyári hónapok bármelyikében kialakulhat ilyen hőség, de jellemzően júliusban és augusztusban fordulnak elő ilyen forró periódusok - írja az MTI.

A komoly egészségügyi kockázatot jelentő, 27 fokot is meghaladó középhőmérsékletű hőhullámok - mint például a mostani - csak elvétve alakultak ki a kilencvenes évek előtt. A leghosszabb és legintenzívebb hőhullámot 1994-ben kellett elszenvedni Budapesten, ekkor 11 napig volt riadó. A forró éjszakák éves száma már a következő évtizedekben 9-16 nappal nőhet a regionális éghajlati modellek szerint.

Forrás: Thinkstock

Milyen idő lesz hétvégén?

Nem számíthatunk nagy meglepetésre ezen a hétvégén sem időjárás terén. A hőség továbbra is marad, olvass erről ITT!

Különösen a városlakók számára lehetnek megterhelőek a hőségperiódusok. A városok belseje felé haladva a hőmérséklet általában magasabb, mint a külterületen, ez a hőtöbblet az úgynevezett hősziget jelensége. A sűrű beépítettség, a csökkenő átszellőzés, a burkolatok jelenléte, az alacsony növényborítottság mind-mind olyan tényezők, amelyek hozzájárulnak a városi hősziget kialakulásához. Ezeken kívül a közlekedés, fűtés és különböző ipari tevékenységek során a levegőbe kerülő hő, vízgőz, szennyező anyagok is módosíthatják a városok klímáját. A városi hősziget mértéke hőhullámok idején akár 5–10 fokot is elérhet, így különösen megterhelő lehet - hívták fel a figyelmet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.