A virginiai Arlingtonban egy gondozóházban vasárnap 81 évesen elhunyt Georges de Paris francia származású szabász, aki fél évszázadon át tervezett öltönyöket amerikai elnököknek Lyndon B. Johnsontól Barack Obamáig.

A férfi halálának hírét egyik barátja közölte. Úgy tudni, hogy két éve agydaganatban szenvedett.

A Marseille-i születésű elnöki szabómester 11 éves korában kezdte tanulni a mesterséget Franciaországban és tudásán az utolsó iskolai „simításokat” az 1871-ben alapított Sulzbacher-szabóságtól kapta az ötvenes években a Rajna-menti Neuwiedben. Huszonöt évesen érkezett az Egyesült Államokba, hogy feleségül vegye a lányt, akiben levelezésükön keresztül álmai asszonyát vélte megtalálni. 

Forrás: Thinkstock

Csalódott, de hamar összeszedte magát, keményen dolgozott, takarékoskodott és saját szabóműhelyt nyitott. Aztán rámosolygott a szerencse. Egy képviselő kliense révén De Paris eljutott Lyndon B. Johnson elnökhöz, és azóta Richard Nixon, Gerald Ford, Jimmy Carter, Ronald Reagan, Bill Clinton, valamint a két Bush és Barack Obama is az ő öltönyeiben feszített.

Az amerikai elnökökön kívül kuncsaftjai között tudhatta Nicolas Sarkozy volt francia elnököt és Dominique Strauss-Khant, a Nemzetközi Valutaalap (IMF)  volt vezérigazgatóját.

„A republikánus elnököket jobban érdekli az öltözködés, mint a demokrata pártiakat” - árulta el egy lapinterjúban. A legtöbbet szerinte Reagan foglalkozott a küllemével. George W. Bush tréfásan azt mondta neki: „ő az egyetlen francia, akiben megbízott.”

Paris havonta 4-5 öltönyt készített, de ha sürgős volt, három nap alatt is megcsinált egyet. Az öltönyök, anyaguktól függően, 3-5 ezer dollárba kerültek. „Mert ezek műalkotások” - mondta büszkén. Öt nyelven beszél, de mindenkivel szót tudott érteni. 

A jó szabónak türelemre és mesterségbeli tudásra van szüksége, és a türelem éppen olyan fontos, mint a tudás, mert „akinek nincs türelme, nem lehet jó szabó” - vallotta. 

Az egyik elnökválasztási kampány során Paris megneheztelt a Fehér Házra. Az első Bush-Kelly vita alatt a fotósok észrevették, hogy az elnök vállán egy dudor látszik. Latolgatták, hogy mi lehet az, végül a Fehér Ház szóvivője azt mondta, hogy valószínűleg rosszul szabták a zakót. "Az öltöny jól volt szabva. A titkosszolgálat hallgatott, pedig a dudort egy biztonsági mellény okozta" - mondta a vérig sértett szabász.