Migráns vagy menekült? Nem mindegy, mit mondasz! A két szó között óriási különbség van, amiről most hollywoodi hírességek rántják le a leplet. 

Menekült vagy migráns, a szavak számítanak. Ezzel a címmel töltött fel egy videót az ENSZ, melyben olyan hollywoodi színészek fejtik ki a véleményüket a menekültkérdésről, mint Cate Blanchett, Colin Firth, vagy Kristin Davis. Ahogy ők is elmondják, gyakran keverik össze ezt a két szót, de ezektől függetlenül is jár mindenkinek az emberséges bánásmód. 

Orlando Bloom brit színész, ENSZ jószolgálati nagykövete a görög határ mentén fekvő macedón város, Gevgelija pályaudvarán pacsizik egy menekült kisfiúval.Forrás: AFP/Armend Nimani

A hónapok óta húzódó ügyben már több sztár is elmondta a véleményét. A U2 frontembere a 2015-ös Milánói Világkiállításon szólalt fel, ahol a migráns szó használatát bírálta - írja a The Guardian.

"A migráns szó egy politikai kifejezés, ami nem teljesen fedi az emberek valódi énjét. Menekültekről beszélhetünk, akik a háború borzalmai elől menekülnek. Nem azért hagyják el az otthonaikat, mert Olaszországban vagy Írországban akarnak élni. Azért jönnek el, mert nincs más választásuk" - mondta Bono 

Ha azt hiszi, mindegy: migráns vagy menekült, téved
Minden menekült migráns, de nem minden migráns menekült. Vagy éppen fordítva? Nemcsak a magyar sajtó, hanem a külföldi hírügynökségek sem mindig tudják, mi lenne a megfelelő kifejezés az Európai Unió határára érkező százezrekre. Az Origo elmagyarázza, mi is a különbség!