A veszélyeztetett fajok állnak az állatok világnapja fókuszában idén

Forrás: Flickr / ahsup -
állat állatok világnapja
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kevésbé szem előtt lévő, veszélyeztetett fajokra és a természetes élőhelyek megóvásának fontosságára hívja fel a figyelmet a Természetvédelmi Világalap (WWF) az október 4-i állatok világnapja alkalmából.

Az élőhelyek, többek közt a kiterjedt erdők, füves puszták, folyók, tengerek, jégmezők átalakítása, pusztítása vagy szennyezése mellett a klímaváltozás is hatalmas terhet rak a Föld élővilágára. Ezzel párhuzamosan azok a régóta fennálló veszélyek, mint a túlvadászat, túlhalászat, az illegális kereskedelem a XXI. században is égető problémát jelentenek - fogalmaz közleményében a WWF.

A tibeti antilopot nemrég vették le a veszélyeztetett fajok listájáról Forrás: Flickr / ahsup

A legveszélyeztetettebbek...

Veszélyben van továbbá három tengeri teknős faj a tojásrakó helyek beépítése és az illegális vadászat miatt, a halászati reformok pedig az albatroszok megmentését célozzák.


A szárazföldi állatok közül kevésbé ismert a kritikusan veszélyeztetett amuri leopárd, amely az orosz távol-kelet és Kína határvidékén él, de a tatárantilop létszáma is drasztikusan csökkent a túlvadászat következtében. Egy másik antilopfaj, a tibeti antilop vagy csiru ugyancsak az orvvadászat célpontja, főként rendkívül sűrű prémje miatt.


Magyarországon a rákosi vipera az egyik legveszélyeztetettebb gerinces állat, amelynek ma már csak a Hanságban és a Kiskunságban ismert néhány kisebb, sérülékeny populációja, összesen alig 500 példány.


Az állatvédők arra is figyelmeztetnek a világnapon, hogy Magyarországon a házi kedvencekből is sokkal többet szaporítanak a meggondolatlan emberek, mint amennyire a felelős állattartó lakosság igényt tart, de a gazdasági és élelmezési célú állatokat is sok esetben kizsákmányolja az ember.

Forrás: Thinkstock


A gazdasági állatokat többnyire iparszerűen tenyésztik, hizlalják, az állateledelek esetenként antibiotikumokat, hormonokat is tartalmaznak és az iparilag előállított húsállatok legtöbbször minden természetes ingertől hermetikusan elzárva, stresszel teli környezetben érik el a feldolgozási állapotukat.

Forrás: Thinkstock


Az állatok világnapja arra figyelmeztet, hogy az emberiség alakítson ki az élet tiszteletén alapuló állattartást, egy magasabb szintű környezeti kultúrát, se ember és állat, se ember és ember között ne a profitszerzés legyen a cselekvés legfőbb szempontja - írja közleményében a NOÉ Állatotthon.

Forrás: MTI/Balázs Attila

Országszerte a világnaphoz kapcsolódva számos programot szerveznek, a NOÉ-ban vasárnap egész nap az állatok mellett a környezettudatos szemléletformálásról, a vegetarianizmusról és az erőszakmentes szemléletről és életmódról szólnak majd a programok. Lesznek állatismereti kvízjátékok, akadályversenyek, szabadtéri családi játszópark, kutyás életmódprogramok, bemutatók, beszélgetések és bemutatók a környezettudatos életvitelről is.

Megdől a melegrekord: Minden eddiginél nagyobb hőség jön 2016-banhttp://www.life.hu/news/20151003-minden-eddiginel-melegebb-ev-jon-2016ban-melegrekord-varhato.htmlA globális hőmérsékleti rekordok már idén is sorban megdőltek, a brit meteorológiai szolgálat szerint azonban a világ klímája hamarosan eléri azt a bizonyos fordulópontot: a Föld éghajlata igen jelentősen változhat.NewsThinkstockSúlyosan büntetik, aki eldobja a cigicsikket Párizsbanhttp://www.life.hu/news/20151003-szigorubb-buntetes-lepett-eletbe-oktober-elsejetol-a-francia-fovarosban-parizsban-a-cigarettacsikket.htmlSzigorúbb büntetés lépett életbe október elsejétől a francia fővárosban a cigarettacsikket közterületen eldobókra: 68 euró pénzbüntetést szabnak ki rájuk. NewsOrigoMeghalt Benedek Zoltán hegymászó - Leereszkedés közben zuhant lehttp://www.life.hu/news/20151003-meghalt-benedek-zoltan-hegymaszo-nepalban-a-vilag-nyolcadik-legmagasabb-hegycsucsa-a-manaszlu.htmlCsütörtökön este meghalt Benedek Zoltán osztrák állampolgárságú hegymászó Nepálban, a világ nyolcadik legmagasabb hegycsúcsa, a Manaszlu sikeres meghódítása után. NewsOrigoGyermekéletet mentett Vilmos herceghttp://www.life.hu/news/20151002-vilmos-herceg-megmentette-egy-fiatal-lany-eletet.htmlA herceg is részt vett annak a fiatal lánynak a mentésében, aki súlyos autóbalesetet szenvedett Linslade-ben. News--Életfogytiglant kaphat a szőnyeges gyilkoshttp://www.life.hu/news/20151002-eletfogytiglani-bortont-kaphat-a-gyilkos-aki-szonyegbe-csavarva-probalta-elrejteni-baratnoje.htmlAlapesetben 5-10, de 10-20, és akár életfogytiglanig tartó börtönbüntetésre is ítélheti a bíróság Sztojka Pált, akit alkalmi barátnője meggyilkolásával gyanúsítanak. News--Megszólalt Lagzi Lajcsi szabadon engedett feleségehttp://www.life.hu/news/20151003-megszolalt-lagzi-lajcsi-szabadon-engedett-felesege-boglarka.htmlAhogy hírül adtuk, pénteken 16 óra után a Budapest Környéki Törvényszék pénteken megszüntette Galambos Lajos feleségének előzetes letartóztatását, és elrendelte szabadlábra helyezését, ugyanis a másodfokú bíróság indoklása szerint G. B. esetében hiányzik a szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény megalapozott gyanúja. NewsFotó: Szabó Gábor - Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.