Robbanás történt a török fővárosban, Ankarában, egy béketüntetés gyülekezőhelyén. Az áldozatok száma meghaladja a harmincat, és több mint százhúsz sebesült is van. A török kormány terrortámadásnak minősítette az esetet.

Robbanás rázta meg szombat délelőtt a török fővárost. Az Ankara egyik közlekedési csomópontjában történt robbanásnak a legfrissebb hírek szerint harminc halálos áldozata van, a sebesültek száma pedig 126 - írja cikkében az Origo.

A CNN Türk hírtelevízió szerint a robbanás egy, a "békéért és a demokráciáért" elnevezésű menet gyülekezőhelyén történt.

A menet résztvevői az ország délkeleti részén a török állam és kurd fegyveresek között zajló konfliktus ellen terveztek tiltakozni. Az alábbi videón látszik az egyik robbanás is:

Török kormányzati tisztviselők terrortámadásnak minősítették a történteket, és közlésük szerint vizsgálják, hogy egy öngyilkos merénylő volt-e az elkövető.

Sebesültek a kettős robbantásos merénylet helyszínénForrás: MTI/EPA/-------------------

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök rendkívüli tanácskozásra összehívta a biztonsági szolgálatok vezetőit, a kormány pedig válságülést tartott.

A Reuters tudósítója a helyszínen több, zászlókkal letakart holttestet látott és szanaszét heverő, leszakadt testrészeket.

A holttesteket még órákkal a robbanás után sem szedték össze - írta twitterén a hírügynökség tudósítója.

Az állami Anadolu hírügynökség szerint egy öngyilkos merénylő követhetette el a robbantást, illetve robbantásokat, mert nem egyértelmű a beszámolókból, hogy egy vagy két detonáció volt-e.

A televíziós beszámolók szerint emberek százai voltak a közelben. A felvételeken látszik, hogy a mentők mellett a tüntetésre összegyűlt emberek próbáltak segíteni a sebesültek ellátásában.

Néhány órával a délelőtt tíz óra után történteket követően bizonyossá vált, hogy két robbanás volt Ankarában: pár másodperces különbséggel két pokolgép robbant a belvárosban, ahol emberek százai gyülekeztek a szakszervezetek békefelvonulására, ami az erőszak leállítására szólított fel.

A Guardian szerint a detonáció ereje a közeli toronyházakat is megrázta.

Egy sebesültet visznek el a szombati, ankarai robbantásos merénylet helyszínérőlForrás: MTI/AP

A török belügyminisztérium elítélte a demokrácia és a béke ellen irányuló támadást. A merénylet elkövetőjeként eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett. Az elszabadult indulatokat jelzi, hogy a rendőrök a levegőbe lőttek, hogy szétoszlassák a merénylet helyszínére igyekvő dühös embereket.

Török rendőrök az áldozatok zászlókkal letakart holttestei mellett a merénylet helyszínénForrás: MTI/AP/Burhan Ozbilici

A Vice tudósítója pedig szemtanúkra hivatkozva arról is beszámolt twitterén, hogy a robbanás után a rendőrség könnygázzal oszlatta a tömeget, ami a mentők munkáját is akadályozta.