58 évvel ezelőtt hódította meg Lajka kutya a világűrt

Forrás: NASA -
halál kutya űrkutatás műhold Lajka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
1957. november 3-án lőtték fel a Szputnyik-2 műholdat, melyen egy sintértelepről kiválasztott eb, Lajka utazott. Ő volt az első élőlény a világűrben.

A járműnek nem volt visszatérő egysége, így az állat semmiképpen sem élhette volna túl az utazást. Az akkori orosz hírek szerint a kilövés után Lajka még több napig életben volt, de mint később kiderült, a Föld körüli pályára állása után néhány órával elpusztult.

Illusztráció Forrás: NASA

Halálát az űrkapszula felmelegedése, és a stressz okozta. Az "áldozat" nem volt hiába való, hiszen a tudósok így rájöttek, hogy egy élő szervezet kibírhat egy űrstartot. Az eset után megnyílt a kapu az emberek előtt is.

Lehullott a lepel Lajka haláláról

Lajka, az első "űrhajós" a korabeli orosz hírközlés szerint fájdalommentesen halt meg, miután több héten át keringett a Föld körül. A kilövést követően a szovjet űrközpont szakemberei bejelentették, a tervek szerint a kutya nem tér majd vissza Földre.

Migránsokkal szeretne találkozni Ferenc pápahttp://www.life.hu/news/20151103-ferenc-papa-jovo-februarban-mexikoba-latogat-migransokkal-szeretne-talalkozni.htmlJövő februárban a katolikus egyház feje Mexikóba látogat. A hírt a mexikóvárosi katedrálisban jelentették be, ahol nem közöltek részleteket a programmal kapcsolatban. News--Eltűnt a fiatal dunaföldvári fiú! Autóját a Duna partján találták meghttp://www.life.hu/news/20151103-eltunt-egy-dunafoldvari-fiu-akinek-az-autojat-a-duna-parton-talaltak-meg.htmlAutójában még a kulcs is benne volt, egyik pillanatról a másikra tűnt el Hegedűs Gábor, vagy ahogy becézik, Hege október 30-án hajnalban.News--Brutális gyilkosság! Megölte volt párját, majd megerőszakolta annak húgáthttp://www.life.hu/news/20151102-megolte-volt-parjat-majd-megeroszakolta-annak-hugat-eletfogytiglant-is-kaphat.htmlAz eset még márciusban történt, amikor a pocsai férfi több késszúrással végzett egykori kedvesével, majd megerőszakolta annak tizenkét éves testvérét. NewsThinkstockBesenyei Péter műrepülő világbajnok visszavonulthttp://www.life.hu/news/20151019-besenyei-peter-murepulo-visszavonult.htmlBejelentette visszavonulását Besenyei Péter, a műrepülő Red Bull Air Race világbajnoki sorozat egyik alapítója és 2003-as bajnoka az idei szezon utolsó, Las Vegas-i hétvégéjének vasárnapi zárónapján. News--Ételművészet egy kiskanálban – lenyűgöző miniatűr csodákhttp://www.life.hu/news/20150912-ioana-vanc-epitesz-kiskanalakba-varazsol-kepeket-etelekbol-es-a-kertjeben-termesztett-zoldsegekbol.htmlNyolc óra alatt készülnek el azok az aprólékos alkotások, amelyek egy kiskanálba varázsolnak képeket.News--Szelfizés egy űrséta alatt – Van ennél menőbb?http://www.life.hu/news/20150224-barry-butch-wilmore-es-terry-virts-urhajosok-urseta-alatt-szelfiztek.htmlBarry Butch Wilmore és Terry Virts az Amerikai Űrállomás új egységének kábelfektetésén dolgoznak. Ha pedig már ott voltak, toltak néhány szelfit is.NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.