83 éves lett Vitray Tamás

Fotó: Hirling Bálint [origo] -
újságíró Vitray Tamás riporter születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
1932. november 5-én született az elismert Kossuth-díjas újságíró, főszerkesztő, riporter és kiváló művész.

Vitray Tamás szegény családból származik, nagymamája nevelte fel - írja a Wikipédia. Könyvében úgy vall, hogy gyermekkora sok mindenre megtanította, mindezek nélkül pedig soha nem vált volna belőle ilyen riporter.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Először 1958-ban kapott lehetőséget televíziós szereplésre: nagyon jó angol tudása miatt amerikai atlétákkal készíthetett interjút, alacsony magassága miatt sámlira kellett állnia, hogy beleférjen a képkivágásba. A sikert az 1960-as műkorcsolya Európa-bajnokság közvetítése hozta el számára. 21 téli- és nyári olimpiáról közvetített, szinte nem volt olyan sportág, ami kimaradt volna a repertoárjából.

Az 1988-as szöuli olimpia úszóversenyeit figyelemmel kísérve hallhattuk, amint később emlékezetessé váló kiáltásával biztatja a mindössze 14 éves Egerszegi Krisztinát: „gyere, Egérke! Gyere, kicsi lány! Ússzál!”

A Magyar Televízió Örökös tagjává választotta 2004-ben. Szakmai elismerést és anyagi juttatást egyaránt jelentett 2012-ig az örökös tagság a Televízió dolgozóinak vagy volt munkatársainak. Vitray Tamás nevéhez olyan legendás műsorok fűződnek, mint a Kapcsoltam, a Csak ülök és mesélek, Ötszemközt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.