1932. november 5-én született az elismert Kossuth-díjas újságíró, főszerkesztő, riporter és kiváló művész.

Vitray Tamás szegény családból származik, nagymamája nevelte fel - írja a Wikipédia. Könyvében úgy vall, hogy gyermekkora sok mindenre megtanította, mindezek nélkül pedig soha nem vált volna belőle ilyen riporter.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Először 1958-ban kapott lehetőséget televíziós szereplésre: nagyon jó angol tudása miatt amerikai atlétákkal készíthetett interjút, alacsony magassága miatt sámlira kellett állnia, hogy beleférjen a képkivágásba. A sikert az 1960-as műkorcsolya Európa-bajnokság közvetítése hozta el számára. 21 téli- és nyári olimpiáról közvetített, szinte nem volt olyan sportág, ami kimaradt volna a repertoárjából.

Az 1988-as szöuli olimpia úszóversenyeit figyelemmel kísérve hallhattuk, amint később emlékezetessé váló kiáltásával biztatja a mindössze 14 éves Egerszegi Krisztinát: „gyere, Egérke! Gyere, kicsi lány! Ússzál!”

A Magyar Televízió Örökös tagjává választotta 2004-ben. Szakmai elismerést és anyagi juttatást egyaránt jelentett 2012-ig az örökös tagság a Televízió dolgozóinak vagy volt munkatársainak. Vitray Tamás nevéhez olyan legendás műsorok fűződnek, mint a Kapcsoltam, a Csak ülök és mesélek, Ötszemközt.