Észak-Amerika nagyságú ózonlyuk nőtt az Antarktisz felett

Forrás: NASA -
természet Antarktisz ózonlyuk Észak-Amerika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az idei ózonlyuk formálódásáról a német űrügynökség, a DLR készített animációt, amely az augusztusi és október közötti időszak állapotváltozásait mutatja. 

A különböző szabályozásoknak köszönhetően az ózonréteget romboló vegyszerek mennyisége csökkent a légkörben, így az ózonlyukak elkezdtek begyógyulni. Azonban nem tűntek el teljesen az atmoszférából - a tavaszi és nyári hónapokban (jelenleg nyár van az Antarktisz térségében) a pólusok környékére koncentrálódnak és ezzel évente szezonális ózonlyukak keletkeznek. Októberben például az antarktiszi ózonlyuk területe elérte a 10 millió négyzetmérföldet, ami alig kevesebb, mint a kilenc évvel ezelőtti rekordnak számító 10,42 millió négyzetmérföld - írja az Origo.

Rekordméretű ózonlyuk az Antarktisz fölött 2006-ban. A lila és kék színek jelzik, hol volt a legalacsonyabb az ózon koncentrációja Forrás: NASA

A kutatók úgy vélik, hogy a bolygónk déli pólusa felé áramló, szokatlanul meleg légáramlások tehetők felelőssé a jelenlegi helyzetért. A földi légkör legalsó rétegében, a troposzférában az ózon az egészségre káros anyag, a szmog egyik összetevője, mely leginkább a nagy forgalmú városokat sújtja. Képes viszont bizonyos frekvenciájú ultraibolya sugárzást elnyelni, így jelenléte a troposzféra feletti sztratoszférában létfontosságú a földi élet védelme szempontjából.

Belehalt sérüléseibe az Orosházán megégett csecsemőhttp://www.life.hu/news/20151112-belehalt-seruleseibe-az-oroshazan-megegett-csecsemo.htmlA kórházba szállítása után meghalt az a nyolc hónapos kisfiú, aki szerdán megégett egy orosházi lakástűzben. NewsThinkstockTerror, szülés, cápa, szex? Érdekességek a légiutas-kísérők világábólhttp://www.life.hu/news/20151112-ime-tobb-titok-a-legiutas-kiserok-munkajarol-kitalalt-egy-egykori-stewardess.htmlA repülőgép személyzetének minden tagjának tisztában kell lennie azzal, hogyan kell kezelni egy vészhelyzetet, mit kell tennie, ha például terrorista van a gépen. Mandy Smith 12 év történeteit szedte most össze. News--Ezzel a folyadékkal bárkit lemezteleníthetsz! Videó!http://www.life.hu/news/20151111-igy-lehetsz-meztelen-a-greenscreen-technikaval.htmlVan egy folyadék, amit ha ráfröcskölsz valaki ruhájára, teljesen pucérrá teszed. Hihetetlen igaz? News--Botrány! Egymás között cserélgették meztelen fotóikat a gimnazisták http://www.life.hu/news/20151110-botrany-egy-amerikai-kozepiskolaban-egymas-meztelen-fotoit-cserelgettek-a-diakok.htmlEgy coloradói középiskola diákjai saját magukról készült felvételeket osztottak meg egymással. A rendőrség is nyomoz már az ügyben, melyben körülbelül száz diák lehet érintett. News--101 éves lenne Hedy Lamarr, akinek először volt orgazmusa a nagyképernyőnhttp://www.life.hu/news/20151110-hedy-lamarr-szineszno-akinek-eloszor-volt-orgazmusa-a-kepernyon-101-eves-lenne.htmlAz osztrák származású, sokoldalú szépség nem csupán a filmvásznon alakított nagyot, hanem a technológia terén is. News--Brutális állatkerti "gyilkosság" ügyében nyomoz a német rendőrséghttp://www.life.hu/news/20151110-brutalis-allatkerti-tortenet-nyomoz-a-nemet-rendorseg.htmlVizsgálatot indított a német rendőrség a dortmundi állatkert kedvenc fókájának "brutális kegyetlenséggel" történt elpusztítása miatt.News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.