Észak-Amerika nagyságú ózonlyuk nőtt az Antarktisz felett

Forrás: NASA -
természet Antarktisz ózonlyuk Észak-Amerika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az idei ózonlyuk formálódásáról a német űrügynökség, a DLR készített animációt, amely az augusztusi és október közötti időszak állapotváltozásait mutatja. 

A különböző szabályozásoknak köszönhetően az ózonréteget romboló vegyszerek mennyisége csökkent a légkörben, így az ózonlyukak elkezdtek begyógyulni. Azonban nem tűntek el teljesen az atmoszférából - a tavaszi és nyári hónapokban (jelenleg nyár van az Antarktisz térségében) a pólusok környékére koncentrálódnak és ezzel évente szezonális ózonlyukak keletkeznek. Októberben például az antarktiszi ózonlyuk területe elérte a 10 millió négyzetmérföldet, ami alig kevesebb, mint a kilenc évvel ezelőtti rekordnak számító 10,42 millió négyzetmérföld - írja az Origo.

Rekordméretű ózonlyuk az Antarktisz fölött 2006-ban. A lila és kék színek jelzik, hol volt a legalacsonyabb az ózon koncentrációja Forrás: NASA

A kutatók úgy vélik, hogy a bolygónk déli pólusa felé áramló, szokatlanul meleg légáramlások tehetők felelőssé a jelenlegi helyzetért. A földi légkör legalsó rétegében, a troposzférában az ózon az egészségre káros anyag, a szmog egyik összetevője, mely leginkább a nagy forgalmú városokat sújtja. Képes viszont bizonyos frekvenciájú ultraibolya sugárzást elnyelni, így jelenléte a troposzféra feletti sztratoszférában létfontosságú a földi élet védelme szempontjából.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.