Pánik tört ki a párizsi République téren

Forrás: AFP/Joel Saget -
terrorista Párizs támadás merénylet pánik
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ismeretlen okokból pánik tört vasárnap este a párizsi République (Köztársaság) téren, ahol ismét ezrek gyűltek össze, hogy a merényletek halálos áldozataira emlékezzenek.

A tér néhány perc alatt kiürült valamivel este 7 óra előtt, a környéken helikopterek köröztek. A hírtelevíziók tudósítása szerint a környéken jelen lévő rendőrök szerint semmi gyanús nem történt.

Forrás: AFP/Joel Saget

Egy bár közelében fiatalok petárdákat robbantottak, amit egyesek lövéseknek gondoltak, s ezért téves hírek terjedtek a tömegben és az emberek pánikszerűen kezdtek menekülni. Nagyon sokan a környékbeli kávézók, éttermek vagy lakóházak udvaraiba menekültek be. Hasonló téves hír okozott riadalmat a nem messze található Marais zsidó negyed egyik legfőbb utcájában, a rue de Rosiers-ban is.

A pánik után azonban negyedóra múlva ismét megtelt a tér emberekkel. Párizsban a rendkívüli állapot keretében jelenleg gyülekezési tilalom van érvényben. Ennek ellenére egész nap hömpölygött a csendes tömeg a belvárosban, óriási dugók alakultak ki, miután az emberek a támadások egymástól nem messze található helyszínei között zarándokolnak, virágokat, zászlókat, üzeneteket helyeznek el, mécseseket gyújtanak. Az emlékezők között nagyok sok kisgyerekkel érkező családot látni.

/1511/Feket2015111413484

A République téren a köztársaságot szimbolizáló Marianne szobor körül is sokan könnyes szemmel, csendben emlékeztek meg az áldozatokról, a szobortól távolabb azonban kisebb csoportokban a La Marseillaise-t, a francia himnuszt énekelve és különböző szlogeneket - "Nem, nem, nem félünk", "Nem engedünk a szabadságból", "Visszatérünk a Bataclanba", azaz abba a koncertterembe, ahol legalább 89 embert öltek meg a merénylők péntek este - skandálva emlékeznek az emberek. A tömegben rengeteg állig felfegyverzett rendőrt látni, akik hármas csoportokban közlekednek, és szúrópróbaszerűen igazoltatják az embereket, de nem oszlatnak. A teret övező nagy utak mentén pedig rohamrendőrök furgonjai sorakoznak.

Vasárnap este számos templomban, köztük a párizsi Notre Dame-ban és a zsinagógákban is a párizsi merényletek áldozataira emlékeztek az istentiszteleteken.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.