Elhunyt Robert Loggia, Oscar-jelölt karakterszínész: 85 éves volt

Forrás: Budapest Film -
halál A sebhelyesarcú színész Robert Loggia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nyolcvanöt éves korában elhunyt Robert Loggia, a sokoldalú amerikai karakterszínész, aki félelmetesen kiszámíthatatlan volt brutális maffiózóként David Lynch Útvesztőben című filmjében, ugyanakkor aranyosan ugrált Tom Hanksszel együtt méteres zongorabillentyűkön egy játékboltban a Segítség, felnőttem! című vígjátékban.

A Jeff Bridges és Glenn Close főszereplésével készült 1986-os Kicsorbult tőr című thrillerben magándetektívet játszott, azért az alakításáért Oscar-díjra is jelölték a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában - írja cikkében az Origo.

Robert Loggia Forrás: Budapest Film

Három évvel korábban A sebhelyesarcú-ban ő volt Frank Lopez drogbáró, aki Al Pacino Tony Montanájának mentora lett.

Al Pacino és Robert Loggia A sebhelyesarcúban Forrás: Mokép

Elképesztően sokat dolgozott, 1951-es színészi debütálása óta 229 filmben és tévésorozatban tűnt fel. Játszott Stallone Túl a csúcson című szkanderos filmjében, magasrangú katonatiszt volt A függetlenség napjá-ban, de emlékezhetünk rá A Prizzik becsületé-ből, A Rózsaszín Párduc-sorozat több részéből, illetve a Piedone Egyiptomban című Bud Spencer-filmből.

Robert Loggia és Tom Hanks a Segítség, felnőttem! című filmben Forrás: UIP Dunafilm

A hetvenes-nyolcvanas években számtalan amerikai tévésorozatban kapott szerepet: Kojak, Starsky és Hutch, The Six Million Dollar Man, Columbo, Charlie angyalai, Magnum, ez utóbbinak két részét rendezte is. A kétezres évek közepén a Maffiózók című HBO-sorozat ötödik évadában Feech La Mannát, a rettegett gengsztert játszotta, aki még Tony apjával és Juniorral együtt kezdte az ipart.

Azokat pedig, akik nem biztosak abban, hogyan kell kiejteni Robert Loggia nevét, ő maga igazította el alaposan a Family Guy egyik részében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.