Védett státuszt adott az oroszlánok két alfajának az Egyesült Államok, hogy megóvja őket az orvvadászoktól és a trófeagyűjtőktől, köztük amerikai vadászoktól.

A Nyugat- és Közép-Afrikában előforduló Panthera leo alfajt, amelyből már csak mintegy 1400 példány élhet, kihalás fenyegette fajjá, az Afrika keleti és déli részén honos Panthera leo melanochaitát pedig, amelynek populációja még megközelíti a húszezret, veszélyeztetett fajjá nyilvánította hétfőn az amerikai vadvédelmi hatóság, a Fish and Wildlife Service. Az indoklás szerint az elmúlt húsz évben "látványosan", 43 százalékkal csökkent a két alfajhoz tartozó oroszlánok száma Afrikában. 

Forrás: Wikimedia Commons

"Az oroszlán az egyik legkedveltebb állatfaj a földkerekségen, és pótolhatatlan részét képezi az emberiség közös örökségének"hangoztatta Dan Ashe, a hatóság vezetője. Az új besorolás következményeként erősen megszigorítják a szóban forgó alfajok példányainak bevitelét az Egyesült Államokba, a kihalás fenyegette alfaj esetében gyakorlatilag betiltják és csak kivételes esetekben engedélyezik.

Forrás: McGill University

Emellett drágítják és megszigorítják a vadászengedélyek kiadását, a természetvédelmi törvényeket megsértő amerikai állampolgárokat eltiltják vadvilággal kapcsolatos mindenféle tevékenységtől, még elejtett államok tetemének (trófeájának) importját sem engedélyezik nekik.

A hatóság főleg azon amerikaiak ellen akar fellépni, akik Afrikában vadásznak nagyvadra és a trófeát magukkal viszik az Egyesült Államokba.A Pro Wildlife egyesület szerint csak tavaly 714, amerikai vadászok által elejtett oroszlánt vittek be az Egyesült Államokba.