Robert Spitzer homoszexualitás pszichiáter
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elhunyt Robert Spitzer befolyásos amerikai pszichiáter, akinek jelentős szerepe volt abban, hogy a homoszexualitás lekerült a betegségek listájáról az Egyesült Államokban.

Vezető amerikai lapok vasárnapi jelentése szerint a homoszexualitás ünnepelt, egyben vitatott kutatója pénteken, 83 évesen halt meg Seattle-ben. A pszichiáter az 1970-es években nagy feltűnést keltett azzal, hogy nem akarta a mentális betegségek listáján látni az azonos neműek iránti vonzódást, és melegjogi aktivisták szerint Spitzernek köszönhető, hogy az Amerikai Pszichiátriai Társaság 1973-ban törölte is a homoszexualitást a mentális rendellenességek közül. Addig a szakemberek közül is sokan úgy tartották, hogy a homoszexualitás a megfelelő terápiával "gyógyítható".


Három évtizeddel később Robert Spitzer újra a viták kereszttüzébe került azzal a kutatásával, amelynek eredménye szerint a melegek közül némelyek, főleg az erősen motiváltak, úgynevezett reparatív terápia segítségével képesek "megszabadulni" homoszexualitásuktól és heteroszexuálisként teljes életét élni. Melegszervezetek azzal vádolták az addig ünnepelt pszichiátert, hogy tanulmánya tudománytalan volt, például tesztjeihez nem véletlenszerűen, hanem szándékosan keresett "megfelelő" alanyokat.
A New York-i Columbia Egyetem nyugalmazott professzora tíz év múlva, 2012-ben visszavonta tanulmányát és bocsánatot kért a meleg közösségtől. Azt mondta, a dolgozat "fatális tévedése", hogy nincsen semmilyen eszköz a kísérleti személyek kijelentésének igazolására.

Ezek lesznek a munkaszüneti napok 2016-banhttp://www.life.hu/news/20151227-ezek-lesznek-a-munkaszuneti-napok-2016-ban.htmlJó hír! Hat hosszú hétvége is lesz a jövő évben. Mutatjuk. News--A hosszú élet titka a világ legidősebb embereitőlhttp://www.life.hu/news/20151227-a-hosszu-elet-titka-a-vilag-legidosebb-embereitol.htmlA New York Times tett közzé egy videót, amelyen magas kort megélő emberek elárulják, a hosszú élet titkát. NewsThinkstockMiss Universe üzent a szépségverseny "nagy vesztesének"http://www.life.hu/news/20151227-miss-universe-2015-valodi-gyoztese-a-26-eves-pia-alonzo-wurtzbach-uzent-ariadna-gutierreznek-a.htmlAhogy megírtuk, kínos baki csúszott a Miss Universe világversenyébe. A műsorvezető hibájából adódóan, először nem a győztes lány fejére került a korona. News--Van ok a félelemre? Terrortámadással fenyegetik Bécsethttp://www.life.hu/news/20151226-terrortamadassal-fenyegetik-becset.htmlA rendőrség fokozta a biztonsági intézkedéseket Bécsben, miután értesülések szerint a karácsony és az újév között terroristák támadásokra készülhetnek az osztrák fővárosban és más európai nagyvárosokban - közölték szombaton a bécsi hatóságok.NewsThinkstockHavat hozhat az újévhttp://www.life.hu/news/20151226-januar-elso-heteben-havazhat.htmlBár a karácsony nem volt fehér, van remény arra, hogy hamarosan hógolyózhassunk egyet.NewsThinkstockMeghalt a legtöbb tetoválást viselő francia nőhttp://www.life.hu/news/20151227-meghalt-a-legtobb-tetovalast-viselo-francia-no-marie-france-esteve.html A 62 évesen, rákbetegségben elhunyt Marie-France Esteve testét több száz, részben nemzetközileg ismert tetoválóművészektől származó ábra borította. NewsThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.