Újra felfedeztek egy 137 éve kihaltnak hitt békafajt

Forrás: SD Biju -
állat biológia felfedezés béka India
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy ritka, fán élő, kihaltnak hitt békafajt találtak Északkelet-India őserdeiben. Az állat megtalálása Szathjabhama Dasz Bidzsu biológus és kutatócsoportja nevéhez fűződik. 

A golflabda nagyságú béka fák mélyedéseiben él, a talajtól akár hatméteres magasságban, talán ezért maradhatott ilyen sokáig titokban, hogy nem is halt ki. Mások szerint talán azért nem vették észre több mint száz éven át, mert nagyon kevés kutató dolgozik a Földnek azon a félreeső táján - írja a BBC.

Frankixalus jerdonii (felnőtt példány) Forrás: SD Biju

Tanulmányozása során a tudósok arra jutottak, hogy nem új fajként, hanem új nemként határozzák meg a béka rendszertani helyét. A béka nőstényei a fák vízzel teli mélyedéseibe rakják le megtermékenyített petéiket és csak akkor térnek vissza hozzájuk, amikor az ebihalak kikeltek. Megtermékenyítetlen petékkel táplálják őket. A legtöbb békától eltérően a felnőtt példányok inkább növényen, mint rovarokon, lárvákon élnek.

Az újra felfedezett békára véletlenül bukkantak rá 2007-ben, amikor egészen más állatok után kutattak. Bidzsut, az Újdelhi Egyetem kutatóját Indiában Békaembernek is nevezik, mert nagyjából 89 békafajt fedezett fel.

A fák tetejéről egész zenekar koncertjét hallottuk meg. Varázslatos volt. Természetesen el kellett kezdenünk a kutatást

- magyarázta Bidzsu. A biológus és kollégái DNS-elemzéssel állapították meg, hogy a béka új nembe tartozik, új nevet is kellett neki adni. Thomas Jerdon brit zoológusról, az első egyedek megtalálójáról 1870-benPolypedates jerdoniinek nevezték, most Franky Bossuyt belga herpetológus, vagyis kétéltű- és hüllőkutató, Bidzsu hajdani brüsszeli tanára után Frankixalus jerdonii lett a neve.

FRISS! Lagzi Lajcsit kiengedik a börtönbőlhttp://www.life.hu/news/20160122-lagzi-lajcsit-galambos-lajos-zeneszt-kiengedik-a-bortonbol.htmlA bíróság péntek délutáni döntése alapján a vesztegetéssel és lopással gyanúsított zenészt kiengedik az előzetesből. News--Megdöbbentő! Két évig háziállatként tartottak egy orangután bébit http://www.life.hu/news/20160121-orangutan-bebi-leepult-videoja-lattan-osszeszorult-a-szivunk-dobbenetes-felvetel.htmlAz állat teljesen leépült a fogság alatt, és a megmentői nem biztosak abban, hogy valaha fel fog épülni. Joss-ról egy videó is felkerült a világhálóra, ami azonnal nagy felháborodást váltott ki az emberekből. NewsOrigoEmberségből jeles! Bájos történet terjed a Facebookon egy magyar iskola diákjairólhttp://www.life.hu/news/20160122-pedagogus-osztott-meg-szivmelengeto-tortenetet-a-facebookon-mar-most-tobb-szaz-megosztas.htmlA gyerekek néha többet mutatnak emberségből, mint a felnőttek többsége - erről tesz tanúbizonyságot egy magyar iskolában történt eset, amelyet az intézmény egyik pedagógusa osztott meg a Facebookon. Sokan megkönnyezték a pozitív sorokat. NewsOrigoKabát nélkül távozott a buliból Elizabeth Luebke, belehalthttp://www.life.hu/news/20160121-elizabeth-luebke-kabat-nelkul-tavozott-a-bulibol-es-belehalt.htmlA fiatal lány részegen viharzott el a házibuliból miután összeveszett egy ismerősével. Ha a kabátját felveszi, talán ma is élne. News--Megfulladt egy kisgyerek a Kinder tojás játékátólhttp://www.life.hu/news/20160121-megfulladt-egy-francia-haromeves-kislany-a-kinder-tojas-jatekatol.htmlA hároméves francia kislány kórházba került, miután a torkán akadt egy pici, kerekes játék. Sajnos már nem tudtak rajta segíteni. News--Nőverésről olvashatunk egy alsós tankönyvbenhttp://www.life.hu/news/20160121-noveresrol-olvashatunk-egy-alsos-tankonyvben.htmlA Cifra palota egyik szokatlan feldolgozása került be egy alsós tankönyvbe, aminek utolsó versszakában a nőverést emlegetik. NewsThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.