Megvan az eddig felfedezett leghatalmasabb naprendszer

Forrás: University of Hertfordshire -
tudomány űrkutatás bolygó felfedezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy korábban magányos számkivetettnek hitt bolygónak mégiscsak van központi csillaga. Ezt eddig azért nem vették észre, mert a két égitest hihetetlenül távol van egymástól: nagyjából egybillió, azaz ezermilliárd kilométerre.

A bolygó (neve 2MASS J2126–8140) és csillaga (egy vörös törpe, neve TYC 9486–927–1) már majdnem egy évtizede ismert a tudomány számára, a gigászi távolság miatt azonban mostanáig nem gondolták, hogy kapcsolat lenne köztük. A 2MASS J2126–8140 egyébként egy gázóriás, tömege 12 - 15-szöröse a Jupiter tömegének, és 100 fényévre van Földünktől - írja az Origo.

2MASS J2126–8140 Forrás: University of Hertfordshire

"Ez a legszélesebb bolygórendszer, amit valaha felfedeztünk, ráadásul mindkét tagját nyolc éve ismerjük. Ennek ellenére mostanáig senki nem talált kapcsolatot a két objektum között" - mondta Niall Deacon, az angliai Hertfordshire Egyetem kutatója az intézet sajtóanyagában. A kapcsolatra akkor derült fény, amikor a tudósok megfigyelték a két égitest mozgását, ebből pedig kiderült, hogy az objektumok gravitációsan hatnak egymásra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.