Lopással vádolják A Dal versenyzőjét, Petruska Andrást

Forrás: MTI/Kovács Tamás -
A Dal 2016 zene plágium Petruska András
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azzal a rágalommal illetik az énekesest, hogy dala egy híres főcímzenének a másolata, vagy legalábbis kísértetiesen hasonlít hozzá.

Petruska András az idei A Dal verseny nagy esélyese. Mind a nézők, mind pedig a zsűri véleménye megegyezik az énekesről, és el is nyerte A Dal felfedezettje díjat, amivel automatikusan a hétvégi döntőbe jutott.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Azonban egy néző szerint az énekes dala nem egészen a sajátja. Az illető a Borsnak eljuttatott levelében hívta fel erre a figyelmet. Azt írja, hogy András Trouble in my mind című dala nagyon is hasonlít az itthon Bigyó felügyelő, eredeti címén Inspector Gadget néven futó, 1999-es amerikai vígjáték, és a korábbi rajzfilmsorozat főcímzenéjére. A lap zenei szakértőt keresett fel az ügy kapcsán, aki osztja a levélíró véleményét.

“A két szám szinte ugyanaz. Az eredetiben annyira összetett harmóniák és melódiák vannak, hogy bár van esélye, hogy két ember egymástól függetlenül megírja ugyanazt a dalt és formulákat, de elég kevés” – fogalmazott Jankai Béla, a Prognózis zenekar egykori billentyűse, aki elmondta, akkor beszélünk jogilag plágiumról, ha két mű nyolc taktusa azonos, ezt viszont csak a kotta ismeretében lehetne egyértelműen megállapítani.

Petruska András dala:

Inspector Gadget főcímdala

A lap megkereste az MTVA-t és az előadó menedzsmentjét is, de csak a csatornától kaptak választ.

“Nem feltételezzük, hogy a versenyben a 2016 legjobb dala címre pályázó szerzők célja az lenne, hogy más zeneszerző alapjait magukénak tudják be – tekintve, hogy nyilatkoznak is arról a műsor előtt, hogy a nevezett produkció a saját szerzeményük –, de ha mégis bebizonyosodna a verseny történetében bármikor a plágium, aminek pontos szakmai definíciója van, azonnali kizárást vonna maga után” – írták.

Így néz ki Pamela Anderson 48 évesen és pucéranhttp://www.life.hu/sztarok/20160225-pamela-anderson-levetkozott.htmlPamela Anderson az évekkel párhuzamban már levetkőzte gátlásait, és ruháitól is megszabadult egy-egy fotózás kedvéért, ám rég nem láthattuk úgy, ahogy most: teljesen meztelenül. TV + Sztárok--Álomszép helyen eresztette ki a hangját ÉNB Lalihttp://www.life.hu/sztarok/20160225-enb-lali-az-rtl-klub-ejjel-nappal-budapest-sztarja-sieles-kozben-eresztette-ki-a-hangjat.htmlHarmadik alkalommal forgatott a gyönyörű osztrák síparadicsomban az Éjjel - Nappal Budapest stábja. TV + Sztárok--Görög Zita próbababának állthttp://www.life.hu/sztarok/20160225-gorog-zita-modell-fotos-probababanak-allt-egy-uzletben.htmlA csinos modell egy üzletben vicceskedett - vajon akadt olyan, aki azt hitte tényleg egy műbabát lát? TV + Sztárok--Iszak Eszti majdnem a mélybe zuhanthttp://www.life.hu/sztarok/20160225-iszak-eszti-a-viva-tv-musorvezetoje-majdnem-a-melybe-zuhant-maltan-persze-csak-viccbol.htmlA műsorvezető éppen Máltán kalandozik, ahol a filmes városból küldött vicces fotót rajongóinak. TV + Sztárok--Charlie Sheen állítja: nem fenyegette meg exfeleségét és kislányáthttp://www.life.hu/sztarok/20160225-charlie-sheen-szinesz-tagadja-hogy-megfenyegette-exfeleseget-denise-richardsot-hogy-megoli.htmlA HIV-fertőzött világsztár egy tévéműsor vendégeként öntött tiszta vizet a pohárba exneje, Denise Richards vádaskodásai kapcsán. TV + Sztárok--Demi Moore visszatér a képernyőrehttp://www.life.hu/sztarok/20160225-demi-moore-harminc-ev-utan-ujra-sorozatban-jatszik-a-dramai-szerepre-mar-most-keszul.htmlA színésznő kapta a 10 Days in the Valley főszerepét, így hosszú évek kihagyása után hamarosan visszatér a tévéképernyőkre. TV + Sztárok--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.