Azzal a rágalommal illetik az énekesest, hogy dala egy híres főcímzenének a másolata, vagy legalábbis kísértetiesen hasonlít hozzá.

Petruska András az idei A Dal verseny nagy esélyese. Mind a nézők, mind pedig a zsűri véleménye megegyezik az énekesről, és el is nyerte A Dal felfedezettje díjat, amivel automatikusan a hétvégi döntőbe jutott. 

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Azonban egy néző szerint az énekes dala nem egészen a sajátja. Az illető a Borsnak eljuttatott levelében hívta fel erre a figyelmet. Azt írja, hogy András Trouble in my mind című dala nagyon is hasonlít az itthon Bigyó felügyelő, eredeti címén Inspector Gadget néven futó, 1999-es amerikai vígjáték, és a korábbi rajzfilmsorozat főcímzenéjére. A lap zenei szakértőt keresett fel az ügy kapcsán, aki osztja a levélíró véleményét.

“A két szám szinte ugyanaz. Az eredetiben annyira összetett harmóniák és melódiák vannak, hogy bár van esélye, hogy két ember egymástól függetlenül megírja ugyanazt a dalt és formulákat, de elég kevés” – fogalmazott Jankai Béla, a Prognózis zenekar egykori billentyűse, aki elmondta, akkor beszélünk jogilag plágiumról, ha két mű nyolc taktusa azonos, ezt viszont csak a kotta ismeretében lehetne egyértelműen megállapítani.

Petruska András dala:

Inspector Gadget főcímdala

A lap megkereste az MTVA-t és az előadó menedzsmentjét is, de csak a csatornától kaptak választ. 

“Nem feltételezzük, hogy a versenyben a 2016 legjobb dala címre pályázó szerzők célja az lenne, hogy más zeneszerző alapjait magukénak tudják be – tekintve, hogy nyilatkoznak is arról a műsor előtt, hogy a nevezett produkció a saját szerzeményük –, de ha mégis bebizonyosodna a verseny történetében bármikor a plágium, aminek pontos szakmai definíciója van, azonnali kizárást vonna maga után” – írták.