Hurrá! Elkészült a legjobb csokik listája! A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal magyar és külföldi csokoládékat tesztelt, és meglepő eredmények születtek.

A NÉBIH 26 hazai és külföldi előállítású, köztük diabetikus, glutén- és laktózmentes édességet vizsgált meg. Az eredményeket a honlapjukon tették közzé.

A kép illusztrációForrás: Zirig Árpád/Táfelspicc

Krémes, vagy rémes?

A tesztelők laikus és szakértő kóstolók is vizsgálták a csokikat a külső megjelenés, a szín, az illat, az íz és az állomány szempontjából. Ezek alapján a legelső helyen a Lindt Excellence, a másodikon a Milka Alpesi,

a harmadikon pedig a Tibi különleges tejcsokoládé végzett.

Ez utóbbinak örülhetnénk is, de van egy apró bibi, bár a Tibi magyar márka, de a gyártó Bonbonetti Kft. már évek óta ukrán tulajdonban van. 

A csokidobogóForrás: Nébih

Adj még rá kakaót!

A vizsgált csokikat a gyártók többsége magasabb kakaó szárazanyag-tartalommal gyártja, mint a minimum 25%, de a tesztelők szerint nem ezek a legfinomabbak. Minden termék esetében megvizsgálták az ólom és kadmium szennyezőanyag mennyiségét is. Az ólommennyiségek határérték alattiak voltak, míg a kadmium esetében a mért értékek sokkal alacsonyabbak voltak megengedett limitnél.

A 26 termékből összesen 17-tel szemben indult hatósági eljárás.

4 terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki a hivatal, amelynek várható összege félmillió forint. A többi esetben, a kevésbé súlyos jelölési hibák miatt, figyelmeztetést kapnak az élelmiszer-vállalkozók.

A kép illusztrációForrás: Thinkstock

Búcsúznak a "diabetikus" csokik

A cukorbetegeknek ajánlott csokikat is tesztelték. Egy rendelet pontosan meghatározza azt a cukormennyiséget (legfeljebb 3%), amelyet a tejcsokoládé természetes módon tartalmazhat, de a rendelet szerint ebbe

nem tartozik bele a gyümölcscukor, azaz a fruktóz.

3 termék esetében (11,1%; 6,4% és 10,6%) meghaladták a megengedett legfeljebb 3 %-os értéket, így ezeket a termékek kiestek a diabetikus kategóriából, annak ellenére is, hogy a magasabb cukortartalom értékek főként a tejpor laktóz tartalmából adódtak.

A kép illusztrációForrás: Thinkstock

Fontos tudni, hogy 2016. július 20-tól megszűnik a „diabetikus” fogalom, azonban a cukorbetegek tájékozódhatnak a tápértékjelölésből és a feltüntetett tápanyag-összetételről, példáulé az ’alacsony cukortartalmú’, ’cukormentes’, ’hozzáadott cukrot nem tartalmaz’ állításokból.