Több halálos áldozata is van a Japán délnyugati részén történt földrengésnek

Forrás: MTI/EPA/Majama Kimimasza -
földrengés Japán halott katasztrófa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tizenkilencen haltak meg a Japán délnyugati Kumamoto prefektúrájában pénteken történt nagy erejű földrengés következtében, és több mint ötszáz embert szállítottak kórházba különféle sérülésekkel - közölték a japán hatóságok.

Az ugyanott bekövetkezett előző napi földrengésben tízen haltak meg, így összességében 29 áldozata van a harmadik napja folytatódó rengéseknek Kumamotóban. A tűzoltóság feltételezi, hogy vannak még emberek a romok alatt. Szombati hírügynökségi jelentések szerint Kumamoto-szerte súlyos károkat okoztak a földmozgások, elsősorban a falvakban nagy a pusztítás, ahol sok a faépület.

Forrás: MTI/EPA/Majama Kimimasza


Helyi lakosok arról számoltak be, hogy a földrengések által kiváltott földcsuszamlás következtében összedőlt egy kétszáz méteres híd a Kuro folyón, de egyelőre nem tudni, hogy vannak-e ott áldozatok. Napközben általában nagy a forgalom ezen a hídon, mivel egy autópálya közelében van.
A hatóságok arra szólították fel a helyi lakosokat, hogy ne menjenek faépítmények közelébe.
Szombaton rendkívüli ülést tart a kormány.

A meteorológiai szolgálat arról is hírt adott, hogy kitört a Kumamoto prefektúrában lévő Aszo vulkán. Kisebb kitörésről van szó, a tűzhányó száz méter magas hamuoszlopot lövell ki magából.
Az NHK állami tévé híradása szerint a pénteki földrengés 7,3-as fokozatú volt. Azóta számos utórengés volt, közülük kettő is elérte a Richter-skála szerinti 7,1-es fokozatot.
A pénteki első földrengés ugyanolyan erős volt, mint az 1995-os kóbei, amely közel 6400 emberéletet követelt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.