Törvény által szabályoznák a halottak interneten található személyes adatainak felhasználását. 

Jogilag még mindig rendzetlen azoknak az interneten megtalálható személyes adatoknak a sorsa, melyek tulajdonosai elhunytak. Csupán néhány portál rendelkezik olyan funkcióval, mely az elhunytak hozzátartozóinak segítséget nyújt abban, hogy kérhessék a profil törlését - írja a Magyar Hírlap. 

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide, Please check additional restrictions!, Bitte Einschränkungen der Handelsrechte beachten!/Jochen Eckel

Az elhunytak személyes adatainak törlési lehetőségére jelenleg nincs törvényi jogalap, így ennek az opciónak a biztosítása egyelőre a szolgáltatóra van bízva - éppen ezért fordult Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az Igazságügyi Minisztériumhoz. 

A NAIH szerint ugyanis egy olyan jogalap megteremtésére lenne szükség, mely az érintett hozzájárulása esetén az elhunyt hozzátartozóit azzal a joggal ruházná fel, hogy az adatokat megsemmisíthessék, törölhessék. Ez viszont nem jelentené azt, hogy a halott felhasználó profiljához és az abban tárolt magántitkokhoz, így a privát levelezésekhez is utólagosan hozzáférhetnének a felhasználók. Ehhez ugyanis a hozzátartozói/örökösi minőség és az érintett halálának hitelt érdemlő igazolása szükséges - számolt be a lap.