Mit lehet tenni a halott felhasználók netes profiljával?

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide, Please check additional restrictions!, Bitte Einschränkungen der Handelsrechte beachten!/Jochen Eckel -
halál Facebook halott internet adat közösségi média
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Törvény által szabályoznák a halottak interneten található személyes adatainak felhasználását. 

Jogilag még mindig rendzetlen azoknak az interneten megtalálható személyes adatoknak a sorsa, melyek tulajdonosai elhunytak. Csupán néhány portál rendelkezik olyan funkcióval, mely az elhunytak hozzátartozóinak segítséget nyújt abban, hogy kérhessék a profil törlését - írja a Magyar Hírlap.

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide, Please check additional restrictions!, Bitte Einschränkungen der Handelsrechte beachten!/Jochen Eckel

Az elhunytak személyes adatainak törlési lehetőségére jelenleg nincs törvényi jogalap, így ennek az opciónak a biztosítása egyelőre a szolgáltatóra van bízva - éppen ezért fordult Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az Igazságügyi Minisztériumhoz.

A NAIH szerint ugyanis egy olyan jogalap megteremtésére lenne szükség, mely az érintett hozzájárulása esetén az elhunyt hozzátartozóit azzal a joggal ruházná fel, hogy az adatokat megsemmisíthessék, törölhessék. Ez viszont nem jelentené azt, hogy a halott felhasználó profiljához és az abban tárolt magántitkokhoz, így a privát levelezésekhez is utólagosan hozzáférhetnének a felhasználók. Ehhez ugyanis a hozzátartozói/örökösi minőség és az érintett halálának hitelt érdemlő igazolása szükséges - számolt be a lap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.