Neszmélyi Emil hegymászó Mount Everest csúcstámadás Csomolungma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hegymászó a hétvégén első magyarként északról, a hegymászók által jóval veszélyesebbnek ítélt útvonalon jutott fel a Mount Everest csúcsára - közölte az expedíció kommunikációjával foglalkozó cég hétfőn az MTI-vel.

Neszmélyi Emil révén Magyarország is bekerült azon nemzetek közé, amelyeknek legalább egy sikeres mászója Tibet felől ért fel a világ legmagasabb, 8848 - más mérések szerint 8850 - méteres csúcsára. Az északi nemzetközi Mount Everest-expedíciók egyetlen magyar tagjaként Neszmélyi Emil április 5-én indult el Katmanduba, és április 21-én érkezett meg a tibeti alaptáborba. Az akklimatizációs folyamatot követően a hegymászó múlt pénteken kezdte meg a csúcstámadást. A negyvenéves budapesti ügyvéd évek óta készült az expedícióra.

Ő volt a negyedik magyar az Everest csúcsán

Erőss Zsolt 2002-ben, Jelinkó Attila 2007-ben és Ugyan Anita 2009-ben érte el az Everest csúcsát, Emil a negyedik magyar állampolgár, aki felért a világ legmagasabb pontjára. A szlovák állampolgárságú, felvidéki magyar Demján Zoltán 1984-ben jutott fel a csúcsra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.