Szabad szemmel is látható a Mars, olyan közel halad el a Föld mellett

Forrás: NASA, ESA, the Hubble Heritage Team -
csillagászat Mars Föld teleszkóp
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tizenegy éve nem tapasztalt közelségbe kerül a Földhöz a Mars május 30-án, így szabad szemmel is látható lesz a déli égbolton.

"Kézi távcsővel természetesen jobb képet kaphatunk a vörös bolygóról, mely hétfőn 'csak' 76 millió kilométerre halad el mellettünk. Este tíz óra és éjfél körül lesz érdemes az égbolt déli-délkeleti részét figyelni. Amerre a Holdat látjuk, a horizonthoz közel, megcsodálhatjuk a Mars fényes vörösét is" - magyarázta Kiss László csillagász az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

A Mars a Hubble űrteleszkóp május 12-i felvételén Forrás: NASA, ESA, the Hubble Heritage Team

A szakember arra is kitért, hogy a Mars mindig érdekelte az embert, része volt az ókori mitológiáknak, a rómaiak a háború istenét tisztelték benne.

A csillagászat azért szentel különös figyelmet a vörös bolygónak, mert bár jóval kisebb a Földnél és légköre sincs, mégis ez hasonlíthat a leginkább a bolygónkhoz. Valószínű, hogy víz is volt rajta.

A Mars lakhatósága iránt is élénken érdeklődik az ember, ám mivel se légköre, se a kozmikus sugaraktól védő mágneses tere nincs, ezért ez egyelőre csak a tudományos-fantasztikus filmek világában valósulhat meg - vélte a tudós.

Mit csinál az amerikai hokirajongó, ha belopódzik az orosz ellenfél öltözőjébe?http://www.life.hu/news/20160524-az-amerikai-hokirajongo-beszokott-az-orosz-ellenfel-oltozojebe-es-lepisilte-a-mezuket.htmlA napokban megrendezték a hoki világbajnokságot, Oroszország pedig a harmadik helyért 7-2-re legyőzte az Egyesült Államokat. Ám míg a szurkolók többsége a játékot nézte, addig két amerikai rajongó beszökött az ellenfél öltözőjébe és elképesztő dolgot művelt. NewsOrigoSaját halálával viccelődött Erzsébet királynő http://www.life.hu/news/20160524-erzsebet-kiralyno-morbid-humor-viragkiallitason-viccelodott-a-halalaval-az-uralkodo.htmlAz uralkodó és családja is részt vett a minden évben megrendezésre kerülő éves Chelsea virágkiállításon. Erzsébet királynő egy igen morbid viccel hívta fel magára a figyelmet. News--Filmek, botrányok és teljes megőrülés - Íme, a cannes-i filmfesztivál legemlékezetesebb pillanataihttp://www.life.hu/news/20160523-a-69-cannes-i-filmfesztival-legjobb-pillanatai-fotosorozat.htmlSusan Sarandon dekoltázsban, míg Palvin Barbi igazi hercegnőként vonult végig a cannes-i filmfesztivál vörös szőnyegén. És ez még nem minden: íme, Cannes legemlékezetesebb pillanatai, képekben. News--Heroinnal mérgezte a saját kutyáját egy díler http://www.life.hu/news/20160523-bubba-heroint-talaltak-a-kutya-szervezeteben-a-hatosag-most-gazdat-keres-az-allatnak.htmlBubba drogtesztje több szerrel kapcsolatban is pozitív lett, ami akár az eb halálát is okozhatta volna. A cuki négylábú most egy állatmenhelyen keresi új gazdáját. NewsOrigoGyilkosság egy ausztriai koncerten - Több halálos áldozat! http://www.life.hu/news/20160523-gyilkossag-egy-motoros-klubban-ket-embert-megolt-majd-magaval-is-vegzett-az-amokfuto.htmlA tragédia az ausztriai Vorarlberg tartományban, egy koncerten történt még vasárnap hajnalban. A férfi két embert megölt, majd magával is végzett. News--Tízmilliószoros nap május 21-én: amit ma kívánsz, biztosan teljesül!http://www.life.hu/news/20160521-majus-21-e-tizmillioszoros-nap-amit-ma-kivansz-az-teljesul.htmlMa minden gondolatnak teremtő ereje van: május 21-e egyike az év azon négy napjának, amikor minden benned megfogalmazódó elhatározásod, terved és elképzelésed tízmilliószoros erővel hat. NewsThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.