Esterházy Péter kórház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár a tervek szerint Esterházy Péter is ott lett volna vasárnap este az Uránia Nemzeti Filmszínházban, de az író sajnos csak a Szent László Kórházból üzent. Írásaiból többek közt írótársai, Parti Nagy Lajos, Spiró György és Závada Pál is felolvastak.

"Az öt az kevesebb, mint a hét" - fejtegette műsorközlő gyanánt Dés László az Uránia Nemzeti Filmszínházban, vasárnap este, miután a programban meghirdetett fellépők száma megfogyatkozott.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A mulasztásokról annyit mondott, hogy Barcza Horváth József bőgős kórházban van, „valami epe, nincs nagy baj, meg kellett operálni”, Esterházy Péterről pedig, hogy „gyenge, nem tudott eljönni”.

Az író a Szent László Kórházból küldött egy rövid üzenetet, ami egy matematikai levezetést rejtett két halmazról, az öt és a hét elemből állókról, függvényekről, amelyek tartanak valahová, de a lényeg:

a beteg megbetegedett.

A barátai mindenkit megnyugtattak, Esterházy gyűjti az erőt, mert a Könyvhetet ő nyitja meg.

Esterházy Péter az Egy történet hangoskönyv bemutatóján április 19-én Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Esterházy Péter hasnyálmirigyrákkal küzd. Az író tavaly a göteborgi könyvvásárra küldött üdvözlőlevelében utalt arra, hogy a betegség köti le a gondolatait. Akkor nem árult el többet, nemrég viszont megszólalt az üggyel kapcsolatban. A Magvető gondozásában az idei könyvhéten, azaz 2016. június 9. és 13. között jelenik meg Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója.

A Kossuth-díjas író kifejti, hogy egy enyhe fájdalommal kezdődött minden, emlékei szerint a jobb oldali borda alatt. "Hasnyálmirigyrákot állapítottak meg, májáttéttel. De már az őszön is benyilallt egyszer. Akkor kezdtem figyelni a fájásokat, és jegyezgetni is kezdtem. Még a hasnyálmirigy szót is leírtam, igaz, többé-kevésbé véletlenül, azaz ártatlanul. Cetlijeim vannak mindig kéznél, hogy bármit bármikor lejegyezzek, de nem vagyok (igazi) naplóíró. A naplóíró az időt ellenőrizné, a napot szeretné rögzíteni mindenestül. Engem mintha csak a baj tenne azzá"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.