Másodfokon is 16 évre ítélték a Costa Concordia kapitányát, Francesco Schettinót

Forrás: AFP -
Costa Concordia kapitány ítélet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megerősítette a másodfokú bíróság kedden a Costa Concordia üdülőhajó volt kapitányának 16 év egy hónapos börtönbüntetését, amelyet a 2012-es, 32 halálos áldozatot követelő hajótörésben viselt felelőssége miatt szabtak ki rá.

Francesco Schettino 2012. január 13-án futtatta zátonyra a hajót. Tavaly februárban, első fokon örökre eltiltották a közhivatalok viselésétől és öt évre attól, hogy kapitányként dolgozzon, de akkor még nem kellett börtönbe vonulnia, szabadlábon várhatta meg a fellebbezés eredményét.

Forrás: AFP

A keddi ítélethirdetésen nem jelent meg. Az ügyész a korábbi vádiratot átfogalmazta és újabb vádpontokkal egészítette ki, és

az ítélet súlyosbítását kérte: 27-évre küldte volna börtönbe a volt kapitányt.

Mindkét félnek lehetősége van még egy fellebbezésre a legfelsőbb bíróságon a jogerős ítélethez.

Francesco Schettinót és a Costa Crociere hajótársaságot jelentős összegű kártérítés kifizetésére ítélték a túlélők, valamint a hajószerencsétlenség által érintettek javára.

A bíróság többek között arra ítélte Schettinót és a hajótársaságot, hogy másfél millió euró nem vagyoni kártérítést fizessenek az olasz környezetvédelmi minisztériumnak, egymillió eurót az olasz kormánynak, félmilliót az olasz polgári védelemnek is.

Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Kártérítést ítéltek meg Giglio sziget önkormányzatának is, amelynek partjainál a Costa Concordia zátonyra futott. A Costa Crociere korábban már egymillió euró közigazgatási bírságot fizetett, valamint 84 millió euró kártérítést több mint háromezer túlélőnek és az áldozatok családjainak. A tragédiában a tengerjárón dolgozó Fehér Sándor magyar zenész is életét veszítette.

A hajó roncsát két év múlva tudták csak kiemelni, és elszállítani szétbontásra.

Nagyon közel volt hozzánk a herceg: Székelyföldre érkezett a brit trónörököshttp://www.life.hu/news/20160531-karoly-herceg-nagyon-kozel-volt-hozzank-a-herceg-szekelyfoldre-erkezett-a-brit-tronorokos.htmlA székelyföldi Zalánpatakon levő birtokán éjszakázott Károly herceg, a brit trón várományosa - írta kedden a Mediafax hírügynökség. NewsAFPMeghalt Thomas Fekete, a rákkal küzdő 27 éves zenészhttp://www.life.hu/news/20160531-meghalt-thomas-fekete-a-rakkal-kuzdo-huszoneves-gitaros-27-eves-volt.htmlA Surfer Blood egykori gitárosának kezeléséért korábban az egész zenésztársadalom összefogott. A rák agresszív formájával küzdő zenész 27 éves volt.News--Hoppá! Fizetős lesz az RTL Klub: Ennyibe fog kerülni havonta!http://www.life.hu/news/20160531-fizetos-lesz-az-rtl-klub-ennyibe-fog-kerulni-havonta-a-nezoknek.htmlJúlius 1-től fizetőssé válik az RTL Klub hagyományos felbontású (SD) adásának vétele is a kábelszolgáltatóknak - közölte kedden az RTL Magyarország marketingkommunikációs osztálya az MTI-vel. NewsFotó: Szabó Balázs/Life.huKényszerleszállás hajtott végre Lagosban az Emirates Sao Paulóból Dubajba tartó járatahttp://www.life.hu/news/20160531-kenyszerleszallas-hajtott-vegre-az-emirates-sao-paulobol-dubajba-tarto-jarata.htmlKinyílt a lenyelt kapszula a csempész szervezetében. NewsOrigoKérjük vissza a régi Petőfit! Petíció indult a rádió visszaállításáérthttp://www.life.hu/news/20160531-peticio-indult-a-petofi-radio-visszaallitasaert.htmlA Petőfi Rádió hallgatóinak egy része csalódott a műsorvezetők cseréje és az egyéb változások miatt, követelik vissza Buda Marcit és a többieket. A posztok alatt panaszkodó és felháborodott kommentek gyülekeznek, már petíciót is indítottak Kérjük vissza a régi Petőfi-s hangokat! címmel. NewsOrigoFelgyújtotta péniszét, majd videóra vette a jelenetet egy férfi http://www.life.hu/news/20160531-veletlenul-meggyulladt-a-nadragja-megegett-a-penisze-egy-kinai-ferfinek-video.htmlA jelek szerint az úriember nem igazán figyelt a legbecsesebb testrészére. A videót már több millióan osztották meg a közösségi oldalakon. NewsThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.