Utazás a Föld körül: Égető kérdések, amelyekre most az egész világ választ vár

Forrás: AFP/Koen Van Weel -
Brexit magyar gazdaság világgazdaság Európa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meglepő fejleményeknek lehetünk tanúi, ugyanis az Egyesült Királyságban a szavazók 52 százaléka úgy döntött, az országnak ki kell lépnie az Európai Unióból. David Cameron pedig lemondott miniszterelnöki pozíciójáról. A politikusok és közgazdászok pedig világszerte az uniós kilépés várható hatásait elemezgetik. De mi lesz ezután, és milyen hatása van mindennek ránk? 

Mikor lép ki Nagy-Britannia ténylegesen az EU-ból?

A kilépésről szóló, várhatóan két évig tartó tárgyalásokat sajtóértesülések szerint három hónap múlva kezdi meg David Cameron utódja. Először is tisztázni kell Brüsszellel a kereskedelmi szerződéseket, Nagy-Britannia hozzáférését az uniós belső piachoz, a vámtételeket a harmadik országokkal folytatott kereskedelemben.

Az ország így valószínűleg csak 2018-ban fog kilépni az EU-ból.

David Cameron brit kormányfő felesége, Samatha pénteken társaságában sajtótájékoztatót tart a londoni kormányfői rezidencia előtt Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalag

Sokan találgatják, hogy ez akkor most azt jelenti, hogy Nagy-Britannia teljesen megszakítja a kapcsolatait az EU-val?

Nem, a britek is függnek az EU-tól, de a válasz nagyban függ attól, hogy milyen megállapodást kötnek Brüsszellel. Megeshet, hogy Norvégiához, Izlandhoz vagy Liechtensteinhez hasonlóan ők is részei maradnak az Európai Gazdasági Térségnek (EGT),

így az uniós jogok többsége is érvényben maradna.

A második esetben egy Kínához hasonló példa jelenne meg: egyéni kereskedelmi feltételek alapján kereskedik az EU-s országokkal, így mentes az uniós szabályok alól, minden exportja vámköteles, és direkt hozzáférése sincs a pénzügyi szolgáltatásokhoz.

Forrás: AFP/Adrian Dennis

Hogyan utazhatunk majd az Egyesült Királyságba a kilépés után?

Előzetes elemzések szerint jelentős változásra nem kell számítani, mivel Nagy-Britannia eddig sem alkalmazta a az EU-n belül a személyek szabad mozgását lehetővé tévő schengeni egyezményt. Tehát a továbbiakban turistaként, csakúgy, mint az EU-ba történő belépésük előtt útlevélre lesz szükség.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Mi lesz azokkal a magyarokkal, akik már most Nagy-Britanniában dolgoznak?

A mostani ígéretek szerint nem kell jelentős változásoktól tartaniuk, ők megtarthatják jogaikat. Viszont ha a Brexit komoly gazdasági visszaesést eredményez Nagy-Britanniában, és az országban megszorítások jönnek, akkor ez először vendéglátásra lehet hatással, azaz arra a magyar többségre, akik ebben a szférában helyezkedtek el.

Forrás: AFP/Koen Van Weel

Most indulunk nyaralni, mi lesz a pénzzel?

Ami biztos, hogy a Brexit miatt egy darabig a font biztosan gyengébb lesz, és mivel ez az euró erősödését is magával vonzza, így a mi forintunkon is érezteti a negatív hatását a brit kilépés. Az árfolyamok várhatóan később stabilizálódnak, de mivel az egész világot sokkolta a Brexit, így érthető, hogy ez jelentősebb ingadozásokat is okoz- számolt be az Origo.

A kép illusztráció Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az üggyel kapcsolatban Tarjányi Péter, biztonságpolitikai szakértő is elmondta a véleményét:

Óriási biztonságpolitikai és gazdasági válság elé néz Európa. A brit kilépés nemcsak gazdasági zuhanást, hanem a szélsőséges gondolkodás erősödését hozza. Feléledhetnek régi terrorszervezetek /IRA/, katonai, hírszerzési doktrína oldalról erősíteni fog Oroszország, hiszen azt látja működni tud az EU szétzilálása, felpörög a populizmus, nacionalizmus és a törékeny alig-alig működő egység egy villanás alatt köddé válik.

Horror ami most van...

Megint azt látom, hogy a félelemkeltő kommunikáció erősebb fegyver mint a józan ész... Arról nem beszélve, a brit kampányból hiányzott teljesen. hogy mit is jelent valójában biztonsági és katonapolitikai szempontból ez a döntés....Nem tudják miről döntöttek...:-( Washingtonban kicsi, Moszkvában nagy üveges pezsgőt bonthatnak...:-( A 60-as évektől lassan erősödő "nagy" Európa évtizedeket visszalépett.... Hosszú távon azonban ez Oroszországnak és az USA-nak is rossz lesz. Nincs mire örömködni...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.