3 milliós bírságot kapott a levéltár a Kiss-ítélet kiadása miatt

Kiss László bűnügy
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság szerint Budapest Főváros Levéltára jogellenesen adta ki egy újságírónak a Kiss László - az úszók volt szövetségi kapitánya - és társai által elkövetett bűncselekmény ügyében 1962-ben meghozott ítéletet.

A hatóság az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a NAIH adatvédelmi hatósági eljárást indított a Fővárosi Bíróság 1962-es döntésével összefüggő adatkezelések miatt annak megállapítására, hogy a levéltár jogszerűen biztosított-e hozzáférést az ítélethez. A hatóság az eljárás során megállapította, hogy a levéltárnál jogellenes adatkezelés történt, és emiatt hárommillió forint adatvédelmi bírságot szabott ki.

A Kiss-ügy

Kiss László és társai büntetőügyének minden részletéről az Origón olvashatsz.
Forrás: RTL Klub, MTI


Közölték, a dokumentum bűnügyi személyes adatokat tartalmaz, amelynek megismerésére a törvény szerint akkor van lehetőség, ha az ítéletben szereplő érintett írásban hozzájárul ehhez vagy teljesülnek a törvényben meghatározott feltételek. A jogszabályok alapján három esetben lehetséges az ilyen levéltári anyag megismerése, ezek közül a levéltár arra hivatkozott, hogy anonimizált másolattal biztosít hozzáférést a személyes adatot tartalmazó levéltári anyaghoz.

A levéltárnak fel kellett volna ismernie, hogy az újságíró az anonimizálás mellett is összefüggésbe tudja hozni az ítéletet a kérőlapon megjelölt természetes személyekkel, így egyáltalán nem lett volna alkalmazható a levéltári törvény anonimizálásra vonatkozó rendelkezése - emelték ki. Hozzátették, az ítélettel kapcsolatban a NAIH az eljárást más, a levéltártól független adatkezelők vonatkozásában tovább folytatja, majd ezekről külön határozatot hoz.

Ezt üzenték Afganisztánból a magyar katonák a magyar válogatottnakhttp://www.life.hu/news/20160626-ezt-uzentek-afganisztanbol-a-magyar-katonak-a-magyar-valogatottnak.htmlVasárnap este 21 órakor áll pályára a magyar válogatott a belga csapattal. Az afganisztáni magyar katonák többezer kilométerről szurkolnak a magyar csapatnak. NewsOrigoEzt üzente Dzsudzsák Balázs a belgák elleni meccs előtthttp://www.life.hu/news/20160626-ezt-uzente-dzsudzsak-balazs-a-belgak-elleni-meccs-elott.htmlVasárnap este 21 órától lép a pályára a magyar válogatott a jelenleg a világranglista második helyén lévő Belgium ellen. Focistáink azt mondják, győzni akarnak. News--SweePee Rambo, a világ legrondább kutyájahttp://www.life.hu/news/20160626-sweepee-rambo-a-vilag-legrondabb-kutyaja.htmlA világ legrondább kutyája címmel kitüntették ki SweePee Rambót a kaliforniai Petalumában. News--Szűk körben vesznek búcsút Aigner Szilárdtólhttp://www.life.hu/news/20160625-szuk-korben-vesznek-bucsut-aigner-szilardtol.htmlTudni szeretné Aigner Szilárd családja, hogy nincs örökletes betegség a meteorológus hirtelen, minden előzmény nélküli halála hátterében, ezért döntöttek a boncolás mellett. News--Csillagászati összegért kelt el Prince legandás gitárjahttp://www.life.hu/news/20160626-prince-hires-gitarja-40-millio-forintert-kelt-el-beverly-hillsben.htmlPrince híres Yellow Cloud elektromos gitárját 137,5 ezer dollárért (40 millió forintért) vásárolta meg Jim Irsay, az Indianapolis Colts amerikaifutball-csapat tulajdonosa szombaton egy Beverly Hills-i árverésen. News--Bernd Storck elárulta, hogy mi a magyar válogatott titka http://www.life.hu/news/20160624-bernd-storck-magyar-valogatott-ezert-ilyen-jok-a-fiuk-a-palyan-elarulta-a-titkot-az-edzo.htmlAz elmúlt napokban igazi "szupersztárrá" váltak a magyar fiúk nemcsak Magyarországon, de a világon is. A csapat szövetségi kapitánya a Népszabadságnak adott interjújában elmondta, hogy a sikeresen összekovácsolódott közösség nagyon sokat tud nyomni a latba. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.