Nem nyithatják ki a szájukat az olimpikonok, akik nyílt vízi helyszíneken versenyeznek. Ezt a jó tanácsot kapták a szakértőktől, akik megvizsgálták a víz tisztaságát. Kiderült, hogy jóval szennyezettebb, mint ahogy azt gondolták.

Gyógyszer-rezisztens szuperbaktérium, hányást és hasmenést okozó rotavírus: a többi között ezeket találták a riói Guanabara-öböl vizében a szakértők annak ellenére, hogy hét évvel ezelőtt a kormány azt ígérte, gondoskodik az öböl megtisztításáról.

Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

A vírus egy legyengült immunrendszerű ember számára végzetes is lehet, ezért a szakértők azt tanácsolják a sporotlóknak, hogy tartsák csukva a szájukat. "A sportolók szó szerint emberi ürülékben fognak úszni, és azt kockáztatják, hogy elkapnak valamilyen fertőzést" - mondta Dr. Daniel Becker, egy helyi gyermekorvos. Hozzátette, hogy ez egyben szomorú és aggasztó is. A spanyol női vitorláscsapat edzője is hasonlóan nyilatkozott. "Undorító. Mi nagyon aggódunk" - mondta Nigel Cochrane. Brazília azt ígérte, hogy 4 milliárd dollárt költ a vizek megtisztítására, de végül erre csak 170 milliót fordítottak a költségvetési válságra hivatkozva. Nem a vizek tisztasága az egyetlen probléma Brazíliában - írja a The New York Times

Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Emellett még tombol a Zika-vírus is, ami miatt Katalin hercegné és Vilmos sem fog kilátogatni az ötkarikás játékokra. Emellett az olimpiai falu sincs a legjobb állapotban, az ausztrálok például be sem költöztek.