Márton Anita bronzérmet nyert súlylökésben 19.87 méteres új országos csúccsal a riói olimpián. Az amerikai Michelle Carter az utolsó körben előzte meg a végig vezető új-zélandi Valerie Adamset.

Amikor megláttuk a péntek esti programot, titkon abban bíztunk, négy érem is leeshet nekünk, hiszen az úszódöntőkben Hosszú Katinka, Cseh László és Kapás Boglárka is érdekelt volt, súlylökésben pedig a tavalyi vb-4., idei Eb-ezüstérmes Márton Anita készülhetett a döntőre.

Úszóink hozták magukat, mindhárman érmet nyertek, és izgatottan vártuk, mire megy Márton Anita, aki a selejtezőben elsőre abszolválta a 18.40 méteres szintet. A riói magyar csapatot bemutató kiadványban Márton céljaként a 20 méter elérését jelölte meg, ami bőven egyéni csúcsot jelentett volna, de mikor lökjön az ember ekkorát, ha nem egy olimpiai döntőben?

Csak titkon reméltük a bronzérmetForrás: AFP/Franck Fife

Elsőre amolyan bemelegítő lökést láthattunk a 27 éves Mártontól, aki 17.60-nal kezdett. A második kísérlet már jobban sikerült, 18.72 méterrel feljött a negyedik helyre, ami azért is volt fontos, mert a 12-es mezőnyből az utolsó négy helyezett nem folytathatta, így viszont Márton megnyugodhatott.

Ami olyan jól sikerült, hogy tíz centire megközelítette egyéni legjobbját, harmadikra ugyanis 19.39-et lökött, pontosan annyit, mint a kínai Kung Li-csiao, akinek viszont a második legjobb dobása messzebbre szállt, így övé volt a harmadik hely, de érezni lehetett, hogy ebbe Márton Anita nem nyugszik bele.

Országos csúcsot dobott

Negyedikre 19.38 méterre szállt a súly, ami ugyan egy centivel rövidebb volt, mint a döntőbeli legjobbja, viszont így már megelőzte a kínait a második legjobb eredményének köszönhetően. Ötödikre 19.10 sikerült, így az utolsó kör előtt a harmadik volt, a kétszeres címvédő új-zélandi Adams és az amerikai Carter mögött.

Márton Anita a végére tartogatta a slusszpoént, a hatodik sorozatban 19.87-et dobott, ami óriási egyéni csúcs, és beérte vele a második helyen álló amerikait, igaz, Carternek a második legjobb eredménye miatt az ezüstje már biztos volt.

Elsírta magát a bronztólForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A kínai az utolsó kísérletét is elrontotta, ahogy a negyediket és az ötödiket is, úgyhogy ezzel eldőlt, hogy Márton Anita bronzérmes! Carter pedig az utolsó körben 21 centivel túldobta Adamset, így 20.63-mal megfosztotta az új-zélandit a triplázástól. A mostani bronz az első magyar érem súlylökésben az olimpiákon.

A nők között magyar atléta utoljára 1968-ban, Mexikóban szerzett érmet, akkor a gerelyhajító Németh Angéla győzött, a diszkoszvető Kontsek Jolán pedig harmadik lett.