"Emberek vannak a romok alatt" - Földrengés rázta meg Olaszországot

földrengés Olaszország Perugia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 6,2 erősségű földmozgás Perugia térségében, Norcia város közelében pusztított. Az olasz állami tévé szerint legkevesebb hat halálos áldozata van a katasztrófának. Amatricében épületek dőltek össze, emberek lehetnek a romok alatt. Az első rengést több erős utórengés követte.

A hajnali 3 óra 36 perckor észlelt rengést, amelynek epicentruma a közép-olaszországi Perugiától 47 kilométerre délkeletre volt, Rómában is tisztán érezni lehetett. Egy órával később, hajnali fél öt után nem sokkal egy újabb, 5,4-es rengés Norcia és Castellucci városát érintette.

A földrengés pánikot keltett, a tűzoltósághoz hívások százai futottak be. A rengés fészke az amerikai földtani intézet szerint alig 10 kilométerrel a földfelszín alatt volt.

Nagy erőkkel dolgoznak a mentőalakulatok, többen lehetnek még a romok alatt Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Egyre több a halálos áldozat

Accumoliban négy halálos áldozatot követelt az Olaszország középső részét szerda hajnalban sújtó földrengés.

A természeti csapásnak így már hat halottja van,

ketten a Marche régióban található Arqata del Tronto kis hegyi településen vesztették életüket. Többen megsérültek, pontos szám még nincs.

Amatrice romokban

Több sérültje van a természeti csapásnak Rieti tartománybeli, Rómától 140 kilométerre északra fekvő Amatriceben. Az Appenninek ormai között meghúzódó, 2500 lakosú kisváros a Gran Sasso természetvédelmi területen fekszik. Sergio Pirotti polgármester a RAI olasz állami televízióban arról beszélt, hogy a városközpontban épületek dőltek össze, a központi sétálóutca megsemmisült, nincs áram.

Több épület összedőlt, halálos halálos áldozata is van az olaszországi földrengésnek Forrás: Simone Gianni

Sergio Pirozzi szerint

emberek vannak a romok alatt,

a polgármester azonnali segítséget kért kimentésükre. Elmondta, hogy a hegyi települést nehéz lesz megközelíteni, mert a földrengés megrongálta a bevezető utakat.

A földmozgásban több kórház is megrongálódott. Az amatricei intézetből a betegeket biztonságos helyre kellett szállítani, és több más településen is hasonló intézkedésre kényszerültek.

Matteo Renzi miniszterelnök szóvivője a Twitteren közölte, hogy a kormány felvette a kapcsolatot a polgári védelmi hatóságokkal.

Nápolytól Rómáig

A RAI tudósítása szerint Lazio és Umbria régió határán lehetett a földrengés epicentruma, de az onnan 170 kilométerre fekvő Rómától Nápolyig megérezték.

A La Republica beszámolója szerint

az olasz fővárosban 20 másodpercen át rázkódtak az épületek, többen a házakból az utcákra menekültek.

A rengést több erős, köztük 5,5-es erősségű utórengés követte.

A mostani földmozgás az olasz polgári védelem vezetője, Fabrizio Curcio szerint méreteiben a 2009-es, Abruzzo régióbeli L'Aquila városát elpusztító, több mint 300 halálos áldozatot követelő rengéshez hasonlítható.

Elképesztő! 34 kilós igazgyöngy került elő a Fülöp-szigetekenhttp://www.life.hu/news/20160823-34-kilos-igazgyongy-kerult-elo-a-fulop-szigeteken-ez-a-vilagon-a-legnagyobb.htmlA világ legnagyobb, 34 kilogrammos igazgyöngyét tették közszemlére kedden a Fülöp-szigeteken.News--Kiderült! Ilyen cellában élt egy ideig Ambrus Attilahttp://www.life.hu/news/20160823-ambrus-attila-egy-evet-toltott-a-plexitomlocben-most-kiderult-a-dolog.htmlA Viszkis szerint azért kerülhetett a szuper cellába, mert sikeres szökése, majd elfogása után újabb menekülési terven agyalt. News--Gerendai Károly otthagyja a Szigetethttp://www.life.hu/news/20160823-gerendai-karoly-otthagyja-a-szigetet.htmlÚgy tűnik, Gerendai Károly a Sziget főszervezője a továbbiakban nem veszi ki a részét a fesztivál napi teendői közül. Elmondása szerint az elmúlt 24 év során sikerült a Szigetet olyan szintre eljuttatni, hogy már tovább nem növekedhet. NewsEltűnt egy 11 éves kislány, a rendőrség nyomozást indított http://www.life.hu/news/20160823-eltunt-egy-11-eves-kislany-a-rendorseg-a-lakossag-segitseget-keri.htmlA Balassagyarmati Rendőrkapitányág a lakosság segítségét kéri. NewsThinkstockNagy bajban van Ryan Lochte - szponzorai is elpártolnak tőlehttp://www.life.hu/news/20160822-ryan-lochte-uszoval-tobb-ceg-is-felbontotta-a-szerzodeset.htmlA néhány nappal ezelőtti botránya óta áll a bál Ryan Lochte körül. News--Zivatar vagy napsütés? Ez várható még a héten http://www.life.hu/news/20160822-idojaras-elorejelzes-a-hetre-igy-keszulj-kelleni-fog-az-esernyo.htmlHa szabadtéri programot terveztél a hétre, akkor inkább csak csütörtök fele gondolkodj benne, ugyanis az időjárás nem lesz velünk kegyes a következő napokban. NewsMTI/Kovács Tamás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.