Nappal 35 fok is lehet a napokban, éjjel viszont akár 15 fokosra is lehűlhet az idő. Az Origo által megkérdezett háziorvos azt mondta: a 20 fokos hőmérséklet-különbségnek veszélyes egészségügyi hatásai nincsenek, arra viszont vigyázni kell, hogy éjjel ne fázzon meg, aki nyitott ablaknál alszik. Nagyon magas az UV-sugárzás, az ország déli, keleti részén akár 10-15 perc alatt le lehet égni.

Kánikula lesz ma is és holnap is – forró, száraz levegő érkezett Magyarország fölé, és kialakult egy úgynevezett ómega-blokk is.

IllusztrációForrás: MTI/Varga György

Ez azt jelenti, hogy nem tudnak a frontok betörni – megszorul a forróság a térségben. 

Éjjel viszont akár 20 fokot is eshet a hőmérséklet – friss, hűvös lesz a hajnal holnap is, és hétfőn is. 

Jelinek Benjámin háziorvos az Origónak azt mondta: összességében a mostani időjárás kellemes, erős egészségügyi hatása nincs, ugyanis nappal a nyár minden pozitívumát ki lehet használni -

strandolhatunk, napozhatunk –, éjjel pedig lehet pihenni, mert hűvösebb az idő. 

Nappal hőség – éjjel hűvösFotó: Hirling Bálint - Origo

Nagyon vigyázni kell viszont arra, hogy aki nyitott ablaknál alszik, könnyen megfázhat. Éjjel a lakás hamar lehűlhet – úgy, hogy alvás közben észre sem vesszük. 

Az elmúlt két hétben egyébként egyre többen mentek a rendelőbe torokfájással. 

A háziorvos tapasztalata szerint főleg a fiatalokat támadta meg valamilyen felső légúti vírus. A betegség nem járt lázzal vagy túlzott elesettséggel, de akár két hétig is eltartott a torokfájás. 

Könnyen leéghet az emberForrás: Dreamstime

Az UV-sugárzás nagyon erős – néhol elérheti a veszélyes szintet is. Délkelet-Magyarországon a legerősebb most a káros napsugárzás, ott akár 15 perc alatt le lehet égni. 

Marad a 30–35 fok egészen hétfő délutánig, kedd reggelig – a hőség minden nap fokozódik. 

Egy hidegfront hoz majd lehűlést kedden, 

de akkor sem csökken jelentősen a napközbeni hőmérséklet. Átlagosan 24–30 fokot mérhetünk majd. Gomolyfelhők, záporok, zivatarok várhatók. Leginkább Észak- és Nyugat-Magyarországon esik vissza a hőmérséklet, máshol alig lesz érezhető a felfrissülés. Aztán – a Köpönyeg.hu mostani előrejelzése szerint – szerdán sok napsütés lesz, kevés felhővel, és csütörtökön is napos, meleg idő várható.