Szeptember elsejével véget ért a nyári szünet minden iskolás korú számára, valamint a fiatalabbaknak is, akik az óvodákban kezdenek ma reggel.

Kinek öröm, kinek bánat, de szeptember elsejével véget ért a nyári szünet a fiatalok számára. Új tankönyvekkel, frissen befedett füzetekkel kezdik el az első iskolai napot összesen 1 millió 200 ezren. Közülük 750 ezer általános iskolás, 210 -210 ezer gimnáziumi és szakgimnáziumi hallgató és 96 ezer szakiskolás.

Képünk illusztrációForrás: MTI/Rosta Tibor

A fiatalabbak is útnak indultak ma reggel ugyanis 320 ezer óvodásoknak is ma ért véget a szünet. Ebben a tanévben átalakul a szakképzési rendszer, ami egyelőre csak az első évfolyamot érinti. A korábbi rendszerhez képest könnyebbé válik a felsőoktatási szakirányú továbbtanulás, valamint a tanulók vagy az érettségi, vagy a technikus szak elvégzése után rögtön Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) elismert képesítések birtokában léphetnek a munkaerőpiacra. 

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A tanévkezdés egyben azt is jelenti, hogy sokkal több gyermek lesz ezentúl az utakon, ezért mától fogva fokozottan kell figyelnie az atósoknak, főként az iskolák és óvodák környékén. A mentők azt kérik a járművezetőktől, hogy az elkövetkező hetekben fokozottan figyeljenek a gyerekekre, és segítsék őket a biztonságos közlekedésben. Idén már négy gyermek vesztette életét közlekedési balesetben Magyarországon.