II. Erzsébet királynő maga leplezte le kedden Londonban legújabb portréját, amelyet az északír művész, Colin Davidson készített az uralkodóról.

Davidson már számos közismert személyről, köztük politikusokról, művészekről, színészekről és zenészekről készített portrét, ám saját bevallása szerint az uralkodó megfestése nagy kihívás volt számára.
 

Erzsébet királynő portréja, amit Colin Davidsn készítettForrás: www.colindavidson.com

"Itt van valaki, aki a világ talán legismertebb arca immár több mint 63 éve" - mondta a művész az alkotás leleplezését megelőzően a BBC-nek, hozzátéve, hogy a festészetről való minden tudását bevetette az arckép elkészítéséhez. Davidson szerint festés közben nem tudott elvonatkoztatni "annak jelentőségétől és az azzal járó felelősségtől", hogy egy uralkodó portréját készíti.

A művész azután kapott megbízást az arckép elkészítésére, hogy a brit uralkodó 2012-ben Észak-Írországba látogatott. Mielőtt a királynő modellt ült volna neki idén májusban, a festő ellátogatott a Buckingham-palotába, hogy kiválassza a legmegfelelőbb helyet az arckép alapjainak elkészítéséhez.
Davidson nagyjából húsz vázlatot és számos fényképet készített az uralkodóról. A művész elmondta, hogy a vázlatok nem csupán a modell arcának vonásai miatt fontosak számára, hanem mert saját érzéseit és az együtt töltött idő hangulatát is megörökítik.

Davidson végül a északír Down grófságban lévő műhelyében fejezte be a portrét.
"Ez a kép nem csupán az én szememen, hanem egy ír ember szemén keresztül mutatja meg a királynőt. Évek óta szemtanúja vagyok annak, ahogy az uralkodó igyekszik szorosabbra fűzni az angol-ír kapcsolatokat" - jegyezte meg a művész.

A festmény keddi leleplezésén Arlene Foster északír miniszterelnök és Martin McGuinness is részt vett.